Икономисти на ООН предупреждават, че паричната и фискалната политика на

...
Икономисти на ООН предупреждават, че паричната и фискалната политика на
Коментари Харесай

ООН: Фискалните политики на развитите икономики рискуват глобална рецесия

Икономисти на Организация на обединените нации предизвестяват , че паричната и фискалната политика на развитите стопански системи рискува да потопи света в криза , по-лоша от финансовата рецесия от 2008 година UNCTAD, Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване, издаде своя годишен отчет за търговията и развиването за 2022 година, оповестява " Войс оф Америка ".

Авторите на отчета предизвестяват, че светът се движи на ръба на криза заради неприятни политически решения на развитите икономик и, съчетани с каскадни рецесии вследствие на изменението на климата, пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

Те предвиждат, че тазгодишният световен напредък от 2,5 % ще се забави до 2,2 % през 2023 година Това, споделят те, ще остави кумулативен недостиг от над 17 трилиона $, близо 20 % от международния приход .

Докладът установи, че забавянето визира страни от всички райони, изключително разрастващите се страни . В него се споделя, че темповете на напредък в по-бедните страни се чака да паднат под три %, което ще навреди на вероятностите за развиване и претовареност.

Генералният секретар на UNCTAD Ребека Гринспан споделя, че страните със междинни приходи в Латинска Америка, както и страните с ниски приходи в Африка, ще записват някои от най-резките забавяния тази година.

" В Африка спомагателни 58 милиона души ще изпаднат в последна беднотия през 2022 година, добавяйки към 55-те милиона, които към този момент са доведени до последна беднотия от пандемията COVID-19 ", коментира Гринспан.

Развиващите се страни са изправени пред тревожни равнища на задължения и дефицит на вложения . Тя споделя, че 46 разрастващи се страни са съществено изложени на голям брой стопански разтърсвания. Тя прибавя, че други 48 страни са съществено изложени на риск, което усилва опасността от световна дългова рецесия .

" Така че страните, които посочваха признаци на дългови усложнения преди Коронавирус, понасят някои от най-големите удари, като климатичните шокове в допълнение заплашват икономическата непоклатимост. Това усилва опасността от световна дългова рецесия. Така че страните незабавно се нуждаят от същинско облекчение на дълга . "

Гринспан споделя, че към момента има време да се отдръпнем от ръба на рецесията , в случай че страните употребяват наличните принадлежности за усмиряване на инфлацията и поддръжка на уязвимите групи.

Сред рекомендациите си UNCTAD упорства за по-прагматична тактика , която ползва стратегически ценови надзор, налози върху непредвидени свръхпечалби, антитръст мерки и по-строги регулации върху спекулациите със артикули.
 ЕЦБ чака
ЕЦБ чака " техническа криза " през зимата

Това може да се случи при в допълнение понижаване на доставките на съветски газ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР