Икономистът Лъчезар Богданов написа анализ в социалната мрежа Facebook, в

...
Икономистът Лъчезар Богданов написа анализ в социалната мрежа Facebook, в
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Цените на храните у нас продължават да се увеличават въпреки значителното поевтиняване на суровините

Икономистът Лъчезар Богданов написа разбор в обществената мрежа Фейсбук, в който е безапелационен, че през последната година цената на суровините и енергоизточниците понижава . В същото време обаче цените на храните у нас продължиха да порастват . Публикуваме разбора на Лъчезар Богданов без редакторска интервенция:

„ Последните 12 месеца бяха белязани от доста поевтиняване на на практика всички основни първични материали и енергоизточници, само че потребителските цени на храните в България продължиха да се усилват. Какво виждаме за интервала от декември 2022 до декември 2023 година:

 – Национален статистически институт регистрира растеж на цените на питателните артикули с 5.7%.

 – В същото време, петролът е поевтинял с близо 5%, електрическата енергия в България (дори след компенсациите) е поевтиняла с над 20%, зърнените храни (измерено през борсовите цени на 6 основни зърнени култури) с над 21%, суровото мляко – с близо 18%, растителните масла (индекс на интернационалните цени за 7 продукта) – с над 10%.

Това съществено разминаване в трендовете би трябвало да получи рационално пояснение. Твърде евентуално е напълно скоро да забележим развой на доста поевтиняване на храните за потребителите в България – това е предстоящото развиване и подхожда на икономическата логичност.

Ако обаче това не се случи, или се случва прекомерно постепенно, нужно е да се запитаме дали по цялата верига от произвеждане до потребителя работят пазарните правила или има нарушаващи конкуренцията дейности – картели, злоупотреби с господстващо състояние и други практики; тук е значимо по какъв начин и какъв брой бързо работи Комисия за защита на конкуренцията.

Графика. Снимка: Фейсбук

Възможен различен фактор е ниска продуктивност в производството, превоза, дистрибуцията, търговията на дребно, която при растящи разноски за заплати през последните години води до повишение на общите разноски, които в последна сметка се трансферират на крайния консуматор.

Трябва да се изследва и резултатът на разнообразни държавни политики и регулации, които постановат директна финансова или косвена административна тежест върху бизнеса, което в последна сметка се придвижва и в по-високи цени за потребителите. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР