Икономистът Даниел Лакале наскоро изрази опасения относно бъдещата траектория на

...
Икономистът Даниел Лакале наскоро изрази опасения относно бъдещата траектория на
Коментари Харесай

Биткойн няма да убие долара – ето какво обаче може

Икономистът Даниел Лакале неотдавна изрази опасения по отношение на бъдещата траектория на щатския $, като ги отдаде не на появяването на криптовалути като Биткойн, а по-скоро на фискалните тактики на страната.

Лакале обръща внимание на тревожната ескалация на държавния дълг, който е надхвърлил $34 трилиона и продължава да нараства със скорост от $1 трилион на всеки 100 дни. Тази наклонност, твърди той, е неустойчива, изключително на фона на интервал, характеризиращ се с хипотетично икономическо възобновяване, очебийно от мощното разширение на заетостта и възходящите приходи.

Основният мотив на Лакале е бързият ритъм, с който се натрупва дългът спрямо растежа на Брутният вътрешен продукт на страната. Коригирано с натрупването на обществен дълг, това съответствие съставлява най-неблагоприятният сюжет от 1930 година насам. Лакале акцентира парадокса на видимо постоянните стопански резултати, съпоставени с невижданото повишаване на държавния дълг. Той оспорва концепцията за същинско възобновяване, като акцентира намаляващата покупателна дарба на заплатите и възходящото финансово напрежение за американските семейства, изострено от стагнацията на действителния растеж на заплатите.

Лакале подлага на критика актуалната парична доктрина (ММТ) – противоречива икономическа теория, която някои поясняват като подкрепяща неограничените държавни разноски, при изискване че страната резервира контрола върху валутата си. Според ММТ главният ограничител на държавните разноски е инфлацията.

Въпреки това Лакале твърди, че непрекъснатата фискална агресия на Съединени американски щати, макар формалната инфлация от 20% за четири години, отразява неразумно занемаряване на дълготрайното икономическо здраве и стабилността на $. Той предизвестява за съблазнителната идеология на ММТ, като предизвестява за заплахите, свързани с нейното практическо използване, което в последна сметка натоварва фамилиите с последствията от фискалната неразумност.

Въпреки забележителния ценови скок на Биткойн , надхвърлил $64,000 в изискванията на възходящ държавен дълг и инфлационен напън, Лакале твърди, че криптовалутата не съставлява съществена опасност за статута на щатския $ като международна аварийна валута.

Вместо това той дефинира ерозията на доверието във фискалната и паричната политика на държавното управление като по-значим риск. Лакале предизвестява за неочакваната загуба на паричен суверенитет, когато доверието във фискалната дисциплинираност на държавното управление отслабне, което може да провокира циничен кръг от ескалиращи разноски по заеми, нараснала инфлация и в последна сметка – евентуално изместване на превъзходството на $.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР