Икономист от КЗП прогнозира кога цените на храните ще започнат

...
Икономист от КЗП прогнозира кога цените на храните ще започнат
Коментари Харесай

Икономист прогнозира кога цените на храните ще започнат да падат

Икономист от КЗП предвижда по кое време цените на храните ще стартират да падат. По мнението му това ще се случи след три до шест месеца. 

Междувременно, съгласно данни на Национален статистически институт, 3/4 от българите изпитват компликация да покриват ежедневните си разноски. Въпреки че постоянно бизнесът споделя, че заплатите у нас не стопират да се подвигат, през четвъртото тримесечие на 2022 година, за 67.8% от хората приходът на семейството им е останал без смяна по отношение на последните 12 месеца. Увеличение на приходите са показали 26,7%. Намаление са имали 5,5 на 100. Така цените в магазина изпреварват приходите, тормозят се специалисти.

Когато сложим продуктите в кошницата и отидем на касата най-вече пари отиват за млечните артикули. Изводът е както на потребителите, по този начин и на страната. Млекопреработвателите се надяват скоро да могат да намалят цените. Никодим Войнов се занимава тъкмо с това в Монтана. При него сиренето излиза на 12 лв. за кг, а кашкавалът на 18 лв., съобщи Нова тв.

„ Мога единствено да кажа едно - всичко зависи от изкупната цена на мляко. Който желае да се упражнява със събаряне на цени, няма да се случи. В момента цената е пикова, най-голяма като суровина на суровото мляко и по тази причина цените на продуктите са по-високи. Очаквам, че до месец цените ще спаднат, защото количеството суровина ще скочи в пъти. Така че обикновено – цените ще слязат надолу ”, съобщи Войнов.

Пазаруващите обаче не споделят оптимизма. И съдят съгласно портфейла си.

Очакванията на Комисията за отбрана на потребителите са цените да тръгнат надолу. Но не по-рано от началото на лятото.

„ В нашите пълномощия е използването на тази нелоялна процедура да се забрани и да се наложи глобата, която е открита по закон. За това нещо е належащо време, едни периоди от 3 до 6 месеца ми се костват постижими това нещо да даде действителни резултати за потребителите ”, съобщи Ангел Джалев от Комисията за отбрана на потребителите.

А специалистите са на разнообразни отзиви дали служебният кабинет има действителна опция да повлияе на цените с освен това с изключение на наблюдаване и стягане на контрола.

„ Служебната власт сътвори едно усещане, че инфлацията може да бъде спряна за седмица. Което е заблуда. Първо тя потегля последователно, набира скорост и по-късно стопира доста постепенно ”, сподели Богомил Николов от Асоциация „ Активни консуматори ”.

„ Това, което може да се прави, е на избрани артикули да се опитаме по някакъв административен път да понижим цените. Така че да не бъдат чак толкоз високи. Но изцяло намаляване на паричното ниво е допустимо единствено когато спадне търсенето. Това ще се случи единствено когато влезем в криза ”, съобщи икономистът Стоян Панчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР