Икономист и политически новак, Гитанас Науседа е лидерът в първия

...
Икономист и политически новак, Гитанас Науседа е лидерът в първия
Коментари Харесай

Балотаж ще реши кой ще е новият президент на Литва

Икономист и политически дилетант, Гитанас Науседа е водачът в първия кръг на президентските избори в Литва. Той и ще се изправи против Ингрида Симоните, закостенял някогашен финансов министър на балотажа на 26 май, който ще се концентрира върху неравенството и бедността в балтийската страна, член на Еврозоната, написа Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Лявоцентристкият министър председател Саулис Сквернялис даде обещание да подаде оставка през юли, откакто зае третото място и по този начин беше отстранен от втория тур. " Приемам, че невъзможността да се класирам на втори тур е оценка за мен като политик ", сподели Сквенялис пред публичната телевизия LRT и добави, че ще подаде оставка.
Науседа, обещавайки да търси политическата златна среда и да построи обществена страна, получи 31,07% от гласовете, сочат формалните резултати. 54-годишният Науседа се пробва да преодолее възходящото разделяне сред небогати и богати в някогашната руска република с 2,8 милиона души население, която се причисли към Европейския съюз и НАТО през 2004 година.
" Науседа има по-голям късмет да притегли гласовете, които са отишли при другите претенденти, изключително от ляво, " споделя Рамунас Вилписаускас, анализатор на Вилнюския университет.
Общо 9 претенденти участваха в гласуването на първия тур.
На второ място се подреди Ингрида Симонитe с 28,73% от гласовете. Тя е известна измежду богатите и образовани градски гласоподаватели, до момента в който в това време резонира с бедните в селските региони.  44-годишната Симоните, технократ, която също предизвестява за задълбочаване на неравенството и разделянето сред градските и селските райони, даде обещание да понижи празнината, като насърчи растежа. Социално-либерална, Симоните поддържа еднополовите партньорства, които към момента провокират несъгласия в католическата страна. Симоните съобщи, че ще се съпротивлява на " популизма " по време на втората си акция и ще търси поддръжка от политическите сили " с поредни възгледи, които не се пробват да бъдат отдясно с единия крайник и отляво с другия ".
Премиерът Сквернелис е подсилен от 21,24%, сочат резултатите след броене на 99,27% от бюлетините.
Президентът на Литва управлява политиката в региона на защитата, външната политика, участва на срещите на високо ниво на Европейски Съюз и НАТО, само че би трябвало да се съветва с държавното управление и премиера за назначение на най-висшите чиновници.
Досегашният президент Далия Грибаускайте, която завоюва втория си мандат като самостоятелен претендент, би трябвало да се отдръпна поради ограничаването от два мандата. Политикът, наименуван " Желязната лейди " поради огромната си увереност, беше посочена като един от кандидатите да бъде идващият ръководител на Европейския съвет.
И Науседа и Симоните са мощни поддръжници на участието в Европейски Съюз и НАТО и съперници на политиката на доближаване със прилежаща Русия, изключително след военната намеса на Москва през 2014 година в Украйна.
Анализаторът Виплисаускас споделя, че и Науседа, и Симоните евентуално ще изберат последователност във външната и отбранителната политика.
" С Науседа може да има някои тактически промени, когато става въпрос за връзка със съседите, само че стратегическата линия е малко евентуално да се промени. "
Въпреки че литовските президенти не се занимават директно с икономическата политика, проблемите с потребителските цени и битката с корупцията преобладаваха в акцията. Литва се бори с внезапен спад на броя на популацията заради всеобщата емиграция в Западна Европа от хора, търсещи по-добри благоприятни условия. Глобалната финансова рецесия провокира дълбока криза преди 10 години и ограниченията за строги икономии, наложени за попречване на по-нататъшната рецесия, взеха огромни жертви, като изключително тежко се отразиха на лицата с ниски приходи.
Въпреки солидния стопански напредък, скорошен отчет на Европейски Съюз означи, че съвсем 30% от литовците " са изложени на риск от беднотия или обществено изключване " и че този риск е " съвсем двоен " в селските региони. Увеличеният годишен растеж на заплатите от към 10% е нараснал междинната брутна месечна заплата до 970 евро, само че бедността и неравенството в приходите остават измежду най-високите в Европейски Съюз, значително заради слабото прогресивно данъчно облагане. Безработицата е 6,5% през първото тримесечие на 2019 година, а стопанската система се чака да нарасне с 2,7% през тази година, което е много над междинното равнище от 1,1% в еврозоната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР