Икономиката в Европа показа изненадваща устойчивост на фона на рязко

...
Икономиката в Европа показа изненадваща устойчивост на фона на рязко
Коментари Харесай

Рекордна инфлация в еврозоната, в Испания с 38-годишен връх

Икономиката в Европа сподели изненадваща резистентност на фона на внезапно покачващите се цени на силата и храните, демонстрираха публични данни през днешния ден, като туризмът дава подтик на Франция и Испания, само че износът на Германия се забавя.

Официалната организация за данни на Европейски Съюз заяви, че растежът в 19-те страни от еврозоната е достигнал 0,7% през второто тримесечие, което е надалеч по-силно от предстоящото от анализаторите.

Това ускорение на растежа по отношение на предходното тримесечие се случва макар високата инфлация, която през юли доближи нов връх от 8,9%, заяви Евростат.

Както отбелязва организацията, индикаторът се е повишил с 0,1% на месечна база, откакто през юни набъбна с 0,8%.

Официалните данни демонстрираха, че през юли инфлацията в Испания е достигнала най-високото си равнище от 38 години насам, подхранвана от внезапното повишаване на цените на храните и силата. Потребителските цени са нарастнали с 10,8% на годишна база този месец, което е нарастване по отношение на 10,2% през юни и най-бързият ритъм от септември 1984 година насам, се споделя в изказване на националния статистически институт INE.

Правителството, което чака инфлацията да се забави малко през втората половина на годината, само че да остане висока, показа серия от ограничения, които да оказват помощ на семействата и бизнеса да се оправят с рецесията с разноските за живот, като да вземем за пример дотации за горива и по-ниски налози върху електрическата енергия. Според министър-председателя социалист Педро Санчес ограниченията възлизат на 30 милиарда евро или 2,3% от Брутният вътрешен продукт на Испания.

Стагнацията на немския напредък през второто тримесечие накара анализаторите от всички страни да предвиждат криза там, която ще се популяризира върху целия континент. Русия внезапно понижи газовите си потоци към Германия, което поражда опасения, че тази зима запасите ще бъдат доста ниски и ще се наложи някакво равнище на нормиране, което ще бъде опустошително за стопанската система. Международният валутен фонд предизвести, че Германия, която е мотор на европейската стопанска система като цяло, е най-застрашена от войната в Украйна.

Италия е мощно задлъжняла и се притеснява от политическа рецесия, откакто напускането на министър-председателя Марио Драги, който е считан за твърда ръка от финансовите пазари, провокира предварителни избори през септември. Месеците на рекордна инфлация вързаха ръцете на политиците в битката им за стимулиране на растежа. Основните централни банки покачиха лихвените проценти и отрязаха паричните кранчета, с цел да понижат потребителските цени, с риск да забавят стопанската система или даже по-лошо.

Европейската централна банка следва курс, подобен с този на Федералния запас на Съединени американски щати, и предходната седмица увеличи лихвените проценти за първи път от 2011 година насам.

Икономистите са единомислещи, че вероятностите пред Европа през идващите месеци са извънредно несигурни поради войната. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР