Икономиката на България показа устойчивост на поредицата от шокове и

...
Икономиката на България показа устойчивост на поредицата от шокове и
Коментари Харесай

МВФ отново препоръча на България реформи, които да подкрепят икономиката

Икономиката на България сподели резистентност на поредицата от шокове и реализира меко кацане, като се чака забавеният до 1.8% напредък да се увеличи тази година с помощта на възобновеното търсене от главните търговски сътрудници на страната. Това е едно от заключeнията на отчета на Международния валутен фонд (МВФ).

Фондът стимулира прогнозата си с предстоящ растеж на експорта вследствие на възобновеното търсене, а вложенията с обществени средства ще бъдат подкрепени от фондовете на Европейски Съюз.

Въпреки растежа на заплатите и пенсиите и подхранването на инфлацията поради заложените разноски в бюджета организацията чака въпреки всичко инфлацията да продължи да утихва поради плануваното намаляване на световните цени на храните и силата. В същото време се отбелязва, че този индикатор остава по-висок в съпоставяне със цената му в множеството европейски страни.

В същото време бордът на фонда отбелязва, че е значимо страната да направи промени, които да поддържат икономическия напредък, да подобрят доближаването на приходите с другите в Европейски Съюз и да подобрят устойчивостта й. Насърчават управляващите да положат старания за приемането на еврото в предстоящите периоди. Към момента България към момента не е в положение да извърши критерия за нивото на инфлацията, с цел да бъде призната в еврозоната.

В отчета се отбелязва, че фискалната политика на страната е изправена пред компликации и че в кратковременен проект би трябвало да се реализира баланс, който да подсигурява спада на инфлацията и поддържането на рационална фискална политика, поради несигурната среда и вътрешните проблеми и фискалните опасности.

Авторите на документа признават потребността от доста вложения и обществена поддръжка, само че още веднъж показват потребността от огромен пакет фискални промени. Той би трябвало да включва ограничения, измежду които непрестанно нарастване на приходите от налози и реформиране на данъчната система, тъй че тя да стане по-справедлива, с по-добра събираемост, понижение на сивата стопанска система. Препоръчва се и промяна на пенсионната система, както и възстановяване на ръководството на държавните предприятия, с цел да се предотврати трупането на задължения.

Подобно на загрижеността на Българска народна банка поради неспирния растеж в ипотечното кредитиране за зоркост приканва и МВФ.

Сред останалите, станали към този момент нормални рекомендации на фонда към България, са:

да усили производителността

да усили локалните и непознатите инвестиции

да усъвършенства конкурентоспособността си

да понижи корупцията

да ползва в период ограниченията по проекта за възобновяване и др.

В четвъртък МВФ ще разгласи прегледа на стопанската система и икономическите политики на страните от Европейския валутен съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР