Икономиката на България е нараснала с 3.3% през третото тримесечие

...
Икономиката на България е нараснала с 3.3% през третото тримесечие
Коментари Харесай

НСИ ревизира нагоре данните за българската икономика

Икономиката на България е повишена с 3.3% през третото тримесечие на 2022 година, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е първата проверка на числата, оповестени в началото на 15 ноември. Тогава националната статистика регистрира годишен стопански растеж от 3.2%.

Въпреки минималната проверка нагоре е очевидно, че стопанската система на България изостава внезапно от резултатите си през първата половина на годината, когато след друга проверка на Национален статистически институт бе регистриран растеж за първите две тримесечия от надлежно 5.1 и 4.6%.
Повече от Европа
Данните на Национален статистически институт демонстрират, че след преизчислението растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) на България е над междинното за Европейския съюз – както на годишна, по този начин и на тримесечна база. В днешната си проверка Национален статистически институт препотвърди тримесечното повишаване от 0.6% за интервала юли – септември.

Едва шепа страни са постигнали по-висок стопански напредък от България през лятото на тримесечна база, макар че някои от тях са с добро име на известни летни туристически дестинации. На годишна база България още веднъж се подрежда в топ 10.


Крайното ползване се забавя
От данните на Национален статистически институт се вижда внезапно понижение на растежа на крайното ползване на семействата – до едвам 3.3%, което е надалеч от миналогодишните равнища.

За сметка на това груповото ползване, а точно харчовете в обществения бранш порастват със 7.7% за година, което обаче е надалеч от ударния 10-процентов растеж напролет. Припомняме, че от началото на третото тримесечие в действие влезе нова скица за компенсиране на високите енергийни цени за бизнеса. Тя пристигна и в основен миг, защото поради подготовката за зимния сезон през лятото цените на силата доближиха рекордни равнища.

Въпреки най-силния летен сезон за последните три години интервалът се характеризира със закъснение на някои държавните разходи поради промяната на държавното управление със служебно и забавянето на редица инфраструктурни планове.

Данните за крайното ползване са значими, тъй като то образува главната част от брутния вътрешен артикул на България. Дори и относително малко изменение има огромна тежест в общия напредък на стопанската система. Според днешните цифри от Национален статистически институт то към този момент образува общо 76% от стопанската система с помощта на растежа в каузи на потреблението на семействата. Това обаче може да се трансформира в проблем идната година, когато упованията са за стесняване на потреблението на фона на повишението на лихвените проценти и към момента по-високата инфлация.
Лоши вести за вложенията
Продължават неприятните вести за общите вложенията в страната, които понижават със 6.1% на годишна база през третото тримесечие. Това въпреки всичко е усъвършенстване по отношение на предходните две, когато спадът на българските и непознатите инвестиции беше надлежно 9 и 9.5%.

Движен от високата инфлация и нарасналото търсене на Запад, българският експорт пораства с малко над 11%, а износът – с 9.3%. Това е поврат, откакто през предходните три тримесечия, в това число и последното на 2021 година, импортът превишаваше износа.



Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинбългарска стопанска система Брутният вътрешен продукт напредък на стопанската система стопански напредък проверка Национален статистически институт ПоследниНай-четениБюджет и финанси 0 Национален статистически институт ревизира нагоре данните за българската стопанска система Компании 88 Goldman Sachs ловува преференциални криптофирми след банкрута на FTX Политика 444 Донев назначи нов зам.-министър в Министерство на регионалното развитие Бюджет и финанси 664 Европейска комисия утвърди милиардите за България по Програмата за просвета и нововъведения Накратко 11655 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9568 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9294 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9042 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиЕК утвърди милиардите за България по Програмата за просвета и нововъведения Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР