Икономично, лесно и много ароматно - как да не се

...
Икономично, лесно и много ароматно - как да не се
Коментари Харесай

Лятна манджичка

Икономично, елементарно и доста ароматно - по какъв начин да не се влюбиш в тази постна лятна манджичка?

Необходими Продукти

● чушки - 2 - 3 бр.
● домати - 2 - 3 бр.
● лук - 1 глава
● чесън - 2 - 3 скилидки
● сол
● олио
● магданоз
● брашно - 2 с.л.

Начин на подготвяне

Измитите, почистени от семената и подсушени чушки се нарязват на кубчета. През зимата може да се употребяват замразени през късната есента - лично произвеждане, а може и сушени.

Те би трябвало авансово да се залеят с гореща вода и да стоят в нея, до момента в който се „ напоят ”, след което се нарязват. Трудничко е с ципата, само че може да се извади вътрешността им и да наготвите нея. Чушките може да са червени и зелени, с цел да има яденето цвят, само че го сгответе с каквито разполагате. Моите останаха единствено червени.

Доматите – в случай че са пресни, се белят. За доста малко се потапят във вряща вода и когато си трансформират цвета се изваждат и се белят. Може също с тъпата страна на ножа да мините няколко пъти по ципата на домата и по този начин е елементарно обелването им, след което се настъргват с домакинско ренде или се нарязват на части. А може да се употребяват и домати от консерва, замразени или сушени.

В съд със сгорещено олио се прибавя почистеният и нарязан на ситно лук и чесън, който авансово съм „ натиснала ” и след това нарязала. Пържи се до момента в който стане транспарантен лукът. Прибавям нарязаните чушки и осолявам със сол. Яденето се запържва към 5-6 минути и досипвам малко вода. Съдът се захлупва и по този начин къкри на муден огън, с цел да се задушат зеленчуците. Проверявам за сол и в случай че има потребност прибавям съгласно усета.

Имайте поради, че като се сложат доматите, соленият усет се укрепва. Затова по-добре по-пестеливо със солта. Не забравяйте да разбърквате понякога, с цел да не загори яденето.

Когато видя, че продуктите, които се задушават са съвсем сготвени добавям доматите. Оставям да поври още 5-6 минути. Прибавям брашното, като разбърниквам до момента в който се препече и досипвам вода при непрестанно бъркане, с цел да стане еднородна кашичка.

Трябва му още малко да поври и посипвам яденето с магданоз. Ако обичате лютичко поръсете с пикантен пипер.

В тази лятна гозба би трябвало да има и нотка от зимата. Върви с „ гарнитура ” печена на плам сланинка.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР