Икономическото забавяне на Китай разтревожи световните лидери и инвеститори. За

...
Икономическото забавяне на Китай разтревожи световните лидери и инвеститори. За
Коментари Харесай

Превръща ли се Китай от двигател в проблем на световната икономика


Икономическото закъснение на Китай разтревожи международните водачи и вложители. За пръв път от десетилетия втората стопанска система в света се трансформира в проблем сама по себе си.

Индексът Hang Seng (HSI)падна с повече от 20% от скорошния си връх през януари. Китайският юан означи 16-годишно дъно и това накара централната банка да наложи историческа отбрана на валутата като дефинира доста по-висок курс по отношение на $ от прогнозната пазарна стойност.

Причината за бедите на китайската стопанска система е, че след бързия растеж след премахването на рестриктивните мерки зарадиCOVID-19 бизнес интензивността се забавя. Потребителските цени падат, рецесията с недвижимите парцели се задълбочава, а износът понижава. Безработицата измежду младежите се утежни дотолкоз, че държавни управления даже спря да разгласява данните, оповестява CNN.

За да стане картината още по-притеснителна, огромна строителна компания и капиталова компания пропуснаха заплащания към своите вложители и това разпали страхове, че продължаващото утежняване на обстановката на жилищния пазар може да докара до нараснал риск за финансовата непоклатимост.

  Заради неналичието на решителни ограничения за стимулиране на вътрешното търсене и опасенията от разпростиране на слабостите на имотния пазар върху други сфери, няколко огромни капиталови банки понижиха прогнозите си за икономическия напредък на Китай до под 5%.

 „ Ние намаляваме прогнозата за напредък на действителния Брутният вътрешен продукт на Китай... защото спадът на имотния пазар се задълбочи, външното търсене отслабна в допълнение и поддръжката на политиката беше по-малка от предстоящата “, пишат анализаторите на UBS.

Изследователи от Nomura, Morgan Stanley и Barclays също понижиха прогнозите си за растеж на китайската стопанска система.

Това значи, че Пекин може да падне надалеч под формалната си цел за напредък от „ към 5,5 “, каквато е поръчката на китайската власт под управлението на президента Си Дзинпин.

Ситуацията е надалеч по-различна от световната финансова рецесия от 2008 година, когато Китай започва най-големия пакет от тласъци в света и беше първата огромна стопанска система, която излезе от рецесията. Това е и поврат след първите дни на пандемията, когато азиатската страна беше единствената след огромните стопански сили, която съумя да избегне криза.

Какво се е обърка?

Икономиката на Китай е в застой от пролетта, когато инерцията от мощното начало на годината избледня. Опасенията се ускориха този месец, откакто стана ясно, че в миналото най-големият бизнесмен в строителството на парцели в страната - Country Garden, и капиталовата компания Zhorong Trustса пропуснали заплащания по свои отговорности.

Това разсъни терзанията на вложителите и върна спомените за Evergrande, чието несъблюдение на задължения през 2021 година алармира началото на рецесията с недвижимите парцели. Компанията е в развой на преструктуриране, само че Country Garden провокира нови опасения за китайската стопанска система.

Пекин вкара набор от подкрепящи ограничения за възкръсване на пазара на недвижими парцели. Но даже по-силните играчи в този момент са на ръба на банкрута, което акцентира провокациите пред преодоляването на рецесията.

Междувременно неизпълнението на отговорностите на строителните бизнесмени наподобява се е популяризирало в промишлеността на капиталови тръстове на стойност 2,9 трилиона $ в страната.

Zhongrong Trust, който ръководи средства на стойност 87 милиарда $, не съумя да изплати поредност от капиталови артикули на минимум четири компании на стойност към 19 милиона $, съгласно изказвания на компанията от по-рано този месец.

Гневни стачкуващи даже стачкуваха пред офиса на доверителната компания, настоявайки за погашение на артикули с висока рентабилност - съгласно видеоклипове, оповестени в китайски обществени мрежи, напомня CNN.

„ Допълнителни загуби в бранша на парцелите рискуват да се трансфорат в по-широка финансова неустойчивост “, сподели икономическият анализатор Джулиан Еванс-Причард от Capital Economics, който следи от близко пазарните процеси в Китай.

„ Тъй като локалните фондове от ден на ден бягат към сигурността на държавни облигации и банкови депозити, повече небанкови финансови институции могат да се сблъскат с проблеми с ликвидността “, добави той.

Засега Пекин се въздържа от огромни ходове. Икономисти и анализатори разясняват пред CNN, че Китай е станал прекомерно задлъжнял, с цел да напомпа стопанската система, както направи преди 15 години - по време на международната финансова рецесия.

Тогава китайските водачи пуснаха фискален пакет от четири трилиона юана (586 милиарда долара), с цел да минимизират въздействието на рецесията. Но ограниченията, които бяха ориентирани към ръководени от държавното управление инфраструктурни планове, също доведоха до невиждана кредитна агресия и голямо нарастване на дълга на локалното държавно управление, от който стопанската система към момента се бори да се възвърне.

„ Въпреки че в сегашния спад има и повтаряем детайл, който оправдава по-големи тласъци, политиците наподобяват загрижени, че тяхната обичайната политическа скица ще докара до по-нататъшно повишаване на равнищата на дълга, което ще се върне към тях в бъдеще “, сподели Еванс-Причард.

В неделя политиците в Пекин потвърдиха, че един от главните им цели е ограничението на систематичните дългови опасности на локалните държавни управления.

Китайската национална банка, финансовият регулатор и регулаторът на скъпите бумаги взаимно се ангажираха да работят дружно за справяне с това предизвикателство. Какъв ще е резултатът следва да разберем, само че когато приказваме за втората по величина стопанска система в света, проблемите ѝ в никакъв случай не са за подценяване.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР