Икономическото развитие, демографските проблеми и качеството на образованието – това

...
Икономическото развитие, демографските проблеми и качеството на образованието – това
Коментари Харесай

Технологичните паркове - добър пример за икономическо развитие на общините

Икономическото развиване, демографските проблеми и качеството на образованието – това бяха главните тематики, които локалната власт в България разиска по време на първия ден от XIII-та Годишна среща на българските общини, проведена от Националното съдружие на общините в България (НСОРБ).
По отношение на икономическото развиване изключително значим образец беше опитът, показан от управленията на Фонд управител на финансовите принадлежности в България, Фонд за устойчиви градове, Фонда за градско развиване за Северна България, Наказателен кодекс " Индустриални зони ", " Клъстер Тракия икономическа зона ", София Тех Парк, АСПА Консорциум. Като изключително сериозен образец беше показан моделът на Икономическа зона " Тракия " - за интегриран метод за поощряване на икономическата интензивност в индустриалния и аграрния бранш. А Тодор Младенов, изпълнителен шеф на " София Тех парк ", уточни главната опция пред локалната администрация и бизнеса, която дава парка - опция за бизнеса в общините да употребяват услуги по развойна активност, достъп до технологии и други услуги за икономическо развиване.
Неравномерното териториално разположение на такива софтуерни паркове обаче остава уязвимост, която с напъните на общините и страната би трябвало да бъде преодоляна, съобщи изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева. В посока " държавна поддръжка за развиване на индустриалния бранш в районите " приказва Барес, изпълнителен шеф на Наказателен кодекс " Индустриални зони " (НКИЗ).
Що се отнася до тематиките " обучение " и „ демографска картина”, като на практика модел на деяние бяха показани интензивности, развивани взаимно с бизнеса – да вземем за пример софтуерните паркове в София, Габрово-Севлиево, Монтана. „ Тези паркове имат и районен обсег. Нерядко развойното звено е в парка, а индустриалните и/или сервизни площадки са разпръснати в околни и от време на време много далечни и дребни общини. Технологичните паркове служат като магнит или клъстер за привличане на високотехнологични, международно одобрени вложители “, сподели водещият на първия панел от срещата Иво Димов, кмет на община Димитровград и зам.-председател на УС на НСОРБ.
Друга основна тематика е и тематиката за идните общи задания в последната година от мандата на локалните управляващи 2015 – 2019 година Освен мандатната стратегия до 2019 година и общинския проект за развиване до 2020 година, локалните управляващи би трябвало да завършват осъществяването на други тактики и стратегии на локално равнище, да извърнат особено внимание на оценката и отчитането на етапните цели по европейските планове.
„ Пожелавам ви да действате като екип, с почитание към ролята и позицията на всеки от нас и най-много с почитание към жителите на нашите общини, данъкоплатци и гласоподаватели. В последна сметка наследството за „ тези след нас “, още веднъж го поемаме ние и нашите съграждани. Нека създадем и невъзможното и да оставим положително завещание за хората от нашите общини за идващия мандат! “, сподели доктор Александър Горчев, кмет на община Велики Преслав и член на УС на НСОРБ, който се обърна към своите сътрудници – общинските съветници.
Форумът, отдаден на настоящи въпроси в работата на секретарите на общини, обичайно бе проведен с Националната асоциация на секретарите (НАСОРБ). И тази година полемиките имаха за цел да погледнат „ от вътрешната страна “ положението на администрациите и опциите за съвременно ръководство на човешките запаси в общините. НСОРБ показа своя план за основаване на модели за оптимални административни структури на общините, които са причина за съвременно ръководство и застраховане с фрагменти . На база на 13 критерия, Сдружението раздели общините на седем групи. Предстои правене на примерни модели за усъвършенстване на административна им конструкция по групи и органиграми за тях.
" Вие сте тези, на чиито рамене тежи организацията на административното обслужване в общината, ръководството на човешките запаси, а през последните години – и всички процеси, свързани с електронното ръководство и намаляването на административната тежест. От вас зависи визията на нашата администрация – такава, каквато я виждат и " употребяват " всеки ден жителите и бизнеса. Заедно с вас имаме сложна и виновна задача - да продължим по пътя за основаване на изобретателна и виновна администрация, изоставила рутината в работата и насочена към решение на проблемите на хората ", сподели в приветствието си към секретарите на общините Златко Живков, кмет на община Монтана и член на УС на НСОРБ.
На форума бяха показани и положителни практики на удостоените с Европейския етикет за положително ръководство на локално равнище общини: Димитровград, Добрич и Троян.
Четвъртият панел през първия ден бе отдаден на интелигентната промяна на общините и още веднъж се организира с дългогодишния сътрудник на НСОРБ ICT Media. А за край на деня беше намерено Общинско ЕКСПО 2018 - коктейлът на изложителите с присъединяване на роклегендите БТР. Тази година изложителите са над 40, в това число 8 общини.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР