Икономическият растеж в Индия през първото тримесечие на 2022 г.

...
Икономическият растеж в Индия през първото тримесечие на 2022 г.
Коментари Харесай

Индийската икономика забави растежа си до 4,1%

Икономическият напредък в Индия през първото тримесечие на 2022 година се е забавил до най-ниското си равнище за последната една година. Това се регистрира на фона на увеличаващите се случаи на COVID-19 в страната, възходящите цени на силата и продължаващите проблеми във веригите за доставки.

Обемът на Брутният вътрешен продукт през януари - март се е нараснал с 4,1% по отношение на същия интервал на предходната година, сочат формалните статистически данни. Експерти, интервюирани от Trading Economics, чакаха междинен растеж на индийския Брутният вътрешен продукт от 4%.

За съпоставяне: през четвъртото тримесечие на 2021 година индийската стопанска система набъбна с 5,4% на годишна база.

Темпът на напредък на потребителските разноски в Индия през първото тримесечие се забави до 1,8% от 7,4% през четвъртото тримесечие, износът - до 16,9% от 23,1%, а вносът - от 33,6% до 18%.

В същото време растежът на държавните разноски се форсира до 4,8% от 3%, финансовите вложения в дълготрайни активи - до 5,1% от 2,1%.

Според резултатите от финансовата година, завършила през март, Брутният вътрешен продукт на Индия се е нараснал с 8,7%. През миналата фискална година бе регистриран спад на Брутният вътрешен продукт от 6,6%.

Според прогнозата на Резервната банка на Индия при започване на финансовата година стопанската система на страната ще нарасне със 7,2%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР