Икономическият растеж в Европейския съюз и еврозоната ще остане силен,

...
Икономическият растеж в Европейския съюз и еврозоната ще остане силен,
Коментари Харесай

ЕК предупреди за нарастваща несигурност в европейската икономика

Икономическият напредък в Европейския съюз и еврозоната ще остане мощен, като през 2018 година той ще бъде 2.1%, а през 2019 година - 2%. Това сочи лятна прогноза на Европейската комисия, оповестена през днешния ден.
Въпреки това, след пет следващи тримесечия на растеж, стопанската система забавя леко темпа си и упованията са намалени с 0.2 процентни пункта по отношение на тези от пролетта.
" Европейската икономическа интензивност остава постоянна с 2.1% плануван растеж на Брутният вътрешен продукт за еврозоната и Европейски Съюз. Въпреки това ревизирането надолу по отношение на май демонстрира въздействието на неподходящи външни фактори, измежду които е увеличаващото се комерсиално напрежение със Съединени американски щати. Нарастващите външни опасности са друго увещание, че е належащо да се укрепи устойчивостта на обособените ни стопански системи и на еврозоната като цяло ", разяснява Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейска комисия, отговарящ за еврото и обществения разговор.
Очаква се през втората половина на годината растежът леко да се ускори, защото изискванията на пазара на труда се усъвършенстват, задълженията на семействата понижават, потребителското доверие остава високо, а паричната политика е все по този начин удобна.
Въпреки че постигнатите в последно време мощни стопански резултати се оказаха устойчиви, съществува забележителен риск от утежняване на прогнозата, като този риск се ускорява от пролетта насам, прецизират от Европейска комисия.
Прогнозата се основава на съмнение, че няма да има по-нататъшна ескалация на напрежението в търговията. Ако обаче напрежението се ускори, това ще се отрази отрицателно на търговията и вложенията и ще докара до намаление на благосъстоянието във всички включени в прогнозата страни. Сред останалите опасности да вземем за пример е допустима неустойчивост на финансовите пазари, обвързвана — наред с другото — с геополитически опасности.
България
Европейската комисия затвърждава прогнозата си, че Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 3,8% през тази и с 3,7% през 2019-а година, а потребителската инфлация ще доближи 2,0% през 2018-а година (спрямо пролетна прогноза за инфлация от 1,8%), преди да се забави до 1,8% през идната година (без смяна по отношение на прогнозата през май).
Какво още предсказва Европейска комисия прочетете в
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР