Икономическият растеж на България ще се забави до 1,7% през

...
Икономическият растеж на България ще се забави до 1,7% през
Коментари Харесай

ОИСР: Растеж на БВП на България от 1,7% през 2023 г., ускоряване до 2,8% догодина

Икономическият напредък на България ще се забави до 1,7% през 2023 година, заради по-слабата от предстоящото външна среда, но ще се възвърне до 2,8% през 2024 година и до 3% през 2025 година, прогнози Организацията за стопански напредък (ОИСР) в своя ноемврийски отчет " Световни стопански вероятности ", оповестен в сряда.

Новите прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и раз са леко занижени по отношение на юнския отчет на организацията, в който се очакваше напредък на Брутният вътрешен продукт на нашата страна с 1,9% през тази и с 3,2% през 2024 година

Ниските лихвени проценти подхраниха кредитния взрив на семействата, стимулирайки частното ползване в България, само че то отслабва, показва Организацията за икономическо сътрудничество и раз в ноемврийския си отчет. Очаква се обаче наваксването при изплащането на средства от Европейски Съюз да способства позитивно за вложенията през 2024 година и по-късно.

Инфлацията в България през 2023 година остана висока, нараствайки с 9,5%, само че се чака да се намали през 2024 година до 4,5% , отразявайки спада на цените на силата, и до 3,1% през 2025 година Големите планувани нараствания на минималната работна заплата през 2024 година обаче основават опасности за по-устойчива инфлация, до момента в който измененията в международните цени на силата могат да повлияят на износа и на инфлацията, предизвести Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

При непрекъснатия дефицит на работна ръка натискът за повишение на търсенето и заплатите може да подкопае напъните за връщане на инфлацията към задачата, отбелязва организацията в последния си отчет.



Очаква се лихвените проценти да продължат да следват като цяло паричната политика на еврозоната поради режима на закрепен обменен курс на българския лев към еврото. Фискалният недостиг евентуално ще се разшири, в случай че нарастванията на разноските не бъдат изцяло обезщетени от по-високото събиране на налози. Фискалната консолидация би помогнала да се ръководи търсенето в стопанската система и да се приготви за дълготрайни провокации.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз са нужни структурни промени  предвид свиването на работната мощ и нуждата от поощряване на младежите да останат в България. Докато някои политики и цели в региона на климата са налице, създаването на цялостна пътна карта за зелен преход е приоритет.

Организацията означи, че Брутният вътрешен продукт на нашата страна се усили с 1,7% през годината до третото тримесечие на 2023 година, като негативните действителни лихвени проценти и солидният пазар на труда поддържат мощното частно ползване и вложения.

Същевременно годишната инфлация спадна бързо от връх от 18,7% през септември 2022 година до 5,8% през октомври 2023 година Основната инфлация (без цени на храни и енергия) е по-устойчива, подхранвана от вторични резултати от високите цени на храните и силата и възходящите разноски за труд. Безработицата е ниска, само че пораства, макар че пазарът на труда ще остане под напрежение поради демографските проблеми.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз слабото търсене в еврозоната ще ограничи износа на българската индустрия и туризма в близко бъдеще, само че това последователно ще се възвърне с ускоряването на икономическия напредък в Европа.

Тъй като България е чист експортьор на електрическа енергия, вероятностите за търговия зависят в огромна степен от развиването на европейските енергийни пазари тази зима. Постепенното повишаване на цените на силата в кратковременен проект също може да провокира нов вътрешен инфлационен напън, обвързван с силата, показва в последния си отчет Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Макроикономически прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за България



Фискалната поддръжка за намаляване на резултатите от енергийния ценови потрес, като понижени ставки на Данък добавена стойност за сила и хранителни артикули, ще бъде значително отстранена до края на 2023 година, показва Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Българското държавно управление планува доста по-високи спомагателни разноски поради нараствания на заплатите в обществения бранш и пенсионните заплащания и възнамерява по-високи доходи от новонабелязаните промени за битка с укриването на налози и неплащането на налози. Като цяло бюджетният недостиг ще се усили, в случай че тези ограничения за увеличение на приходите не компенсират изцяло плануваните по-високи разноски.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз също по този начин показва, че  съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт остава ниско  и динамичността на дълга се поддържа от ниските лихвени проценти по държавния дълг. Съществува обаче забележителен фискален напън от намаляващата работна мощ и растящите разноски за пенсии.

Междувременно дълготрайният напън върху разноските, обвързван със застаряването, се чака да се усили поради демографските трендове, като разноските за опазване на здравето и пенсии като дял от Брутният вътрешен продукт се чака да набъбнат с 1 процентен пункт от Брутният вътрешен продукт сред 2024 година и 2040 година, предвижда организацията.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз отбелязва, че  паричната политика в нашата страна би трябвало да остане в сходство със съществуващия режим на паричен съвет,  за да се подсигурява непоклатимост и в очакване на бъдещото приемане на еврото. Неутралните във връзка с недостига подходи за финансиране на нови държавни разноски в бюджета за 2023 година са потребни, само че е нужна фискална консолидация, с цел да се понижи дефицитът, да се понижи вътрешното търсене и да се компенсира дълготрайният напън върху разноските, обвързван със застаряването на популацията и демографските провокации. Необходими са също по този начин политики за активиране и промени за справяне с пасивността и повишение на продуктивността.

Въпреки че са въведени редица политики в региона на климата, би трябвало да се създаде всеобхватна държавна тактика за обосноваване на политиките за зелен преход, учредена на стратегическата визия за стабилно развиване на електроенергийния бранш, показва още Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР