Икономическият ръст в страната се задържа поради недостиг на работна

...
Икономическият ръст в страната се задържа поради недостиг на работна
Коментари Харесай

Икономическият ръст се задържа поради недостиг на работна сила

Икономическият растеж в страната се задържа заради дефицит на работна мощ и заради несъразмерна административна интервенция на пазара на труда. Това се споделя в позиция на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Относно Бюджет за 2018 година в позицията се акцентира, че има опция Брутният вътрешен продукт да нарасне през 2018 година сред и над 3.8 - 4.2 %, в случай че държавното управление насочи систематични старания за решение на главния проблем на бизнеса, възпиращ увеличението на производството и износа, а точно – неналичието на квалифицирани и производителни човешки запаси

От АИКБ предизвестяват, че повишението на нивото на заетостта (особено на нискоквалифицираните кадри) би могло да се насърчи, в случай че се пристъпи към бипартитно договаряне на минималната работна заплата по сектори, в случай че бъдат отстранени минималните осигурителни прагове и доплащането за прослужено време (т.нар. “класове “). Отказът от административно установяване на МРЗ, МОД и на политика по приходите като цяло би осигурило опция за в допълнение повишаване на Брутният вътрешен продукт, както и за включване в претовареност на повече хора с ниска и без подготовка.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев акцентира, че дребният бизнес е по-уязвим, по-малко ефикасен и постоянно няма опция да поддържа нужната администрация. Затова съгласно него е изключително значимо използването на Акта за дребния бизнес, както и на теста за дребни и междинни предприятия при оценката на избрани административни актове. Тъй като обезпечаването на по-добри условия за МСП е един от целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, АИКБ също интензивно се включва в полемиката по тематиката, като главните оферти са свързани с:

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР