Икономическият отпечатък от дейността на Лидл България у нас възлиза

...
Икономическият отпечатък от дейността на Лидл България у нас възлиза
Коментари Харесай

1,61 милиарда лева - икономическият отпечатък от дейността на Lidl у нас през 2021-а

Икономическият " отпечатък " от активността на Лидл България у нас възлиза на 1,61 милиарда лв. през 2021 година , по оценки на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). За съпоставяне резултатът върху стопанската система у нас от немската верига през 2019 година беше 1,12 милиарда лв.. Това значи растеж от 44% през 2021 година.

Оценката е основана на въздействието на директни и непреки резултати или какво Лидл, посредством разноските си, прави за българските производители, вътрешното търсене и така нататък

Анализът, направен от ИПИ, се базира на методология, която регистрира директния принос към вътрешното търсене от осъществените разноски на компанията, както и непреките резултати, които са провокирани от взаимоотношението по веригата на добавената стойност с останалите браншове и бизнес браншове.

" 1, 61 милиарда лв. е приносът ни към българската стопанска система. Вярваме обаче, че резултатът Lidl е доста по-всеобхватен. Той включва в себе си и приноса към нашите клиенти. Тук е и приносът към нашите чиновници, които откриват в наше лице сигурен и постоянен шеф, както й приносът към българските снабдители, които порастват дружно с нас. Не на последно място е и приносът ни към обществото посредством другите обществено виновни начинания и стратегии, които развиваме. Всичко това е Ефектът Lidl ", разяснява Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.
 Износ за 150 милиона лв.: Кои български артикули Lidl продава в чужбина?
Износ за 150 милиона лв.: Кои български артикули Lidl продава в чужбина?

58 български производители изнасят над 250 продукта за 27 страни

Лидл България през 2021-а

Стоки

Миналата година разноските на Лидл България за покупка на български артикули възлизат на 620 милиона лв.. Това е и най-големият разход на компанията, като включително влиза 65 милиона лв. за износ на артикули от български производители в Европа. По отношение на непреките резултати, основани от тези разноски, изследването демонстрира, че те възлизат на 460 милиона лв..

Инвестиции

Не малко са и разноските за вложения. Средно годишно те възлизат на над 100 милиона лв.. За миналата година те са 112 милиона лв. , като тук се включват вложения в парцели, машини и други Само в границите на 2020 - 2021 година са отворени 10 нови магазина и над 600 нови работни места. Непрекият резултат от тези разноски възлиза на 83 милиона лева

Услуги

Един от най-големите разноски на компанията е в бранша на услугите. През 2021-а година този разход възлиза на 139 милиона лв. . Най-сериозният разход е този за превоз. Тук се включват разноски и за ИТ услуги, маркетинг, компании за разчистване и поддръжка и така нататък 86 милиона лв. са непреките резултати върху българската стопанска система от тези разноски.

Заплати

71 милиона лв. е похарчил Лидл България за възнаграждение на чиновниците във веригата през предходната година. През 2019 това число е било 55 милиона лв., което прави растеж от 23% за две години.

" През 2021 година междинната месечна заплата в компанията е с над 53% по-висока от междинната работна заплата за страната ", посочи Драгийска.

Освен това е и с 81% над междинната в бранш търговия на едро и дребно.

" Направеният разбор включва директните резултати, които се образуват от разноските на компанията, и непреките резултати - основаното в допълнение търсене по веригата на цената. Това значи, че всеки 100 лева, които веригата е похарчила в България през предходната година, са съдействали за стопанската система с общо 171 лева ", съобщи Лъчезар Богданов, основен икономист на Института за пазарна стопанска система.

Компанията е и един от най-големите данъкоплатци в страната - през 2021 година Лидл България е внесла 42,3 млн. налози в държавния и локалните бюджети.

Лидл България има 113 магазина в цялата страна и над 3 700 чиновници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР