Икономическата рецесия предизвиква вълнообразни ефекти в икономиката. Въпреки че всички

...
Икономическата рецесия предизвиква вълнообразни ефекти в икономиката. Въпреки че всички
Коментари Харесай

Как да се подготвим за рецесия и колко дълго може да продължи тя?

Икономическата криза провокира вълнообразни резултати в стопанската система. Въпреки че всички усещат резултатите, множеството могат единствено да чакат да настъпят по-слънчеви стопански времена.

Знанието какъв брой дълго може да продължи една криза може да ви помогне да преодолеете бурята. Финансов консултант може да ви направлява при предприемането на интелигентни капиталови ходове за вашето портфолио по време на криза.

Какво е криза?

Рецесията е сериозен стопански спад, който продължава повече от няколко месеца. Като цяло икономическият спад не се смята за криза, до момента в който стопанската система не е отбелязала негативен напредък в продължение на най-малко две тримесечия. Икономическият напредък се мери с брутния вътрешен артикул (БВП).

Може да видите възходящо равнище на безработица или спад на цените на акциите по време на криза. Инвеститорите разполагат с по-малко средства за вложение и постоянно им липсва нужната убеденост, с цел да влагат на пазара.

Един значим знак, който работи като сигнален знак за криза, включва обърната крива на рентабилност. В този случай доходността на дълготрайните държавни облигации е по-ниска от доходността на краткосрочните държавни облигации. Тази инверсия демонстрира липса на религия в икономическото време. От 1970 година обърната крива на рентабилност се случва преди всяка криза в Съединени американски щати.

Няколко други знака включват затваряне на предприятия и стесняване на фондовия пазар.

Колко дълго не престават рецесиите?

Според Националното бюро за стопански проучвания (NBER), междинната дълготрайност на рецесиите след Втората международна война е почти 11 месеца.

Но точната дълготрайност на рецесията е мъчно да се планува. Като цяло рецесията продължава от шест до 18 месеца.

Например Голямата криза, която стартира през декември 2007 година, продължи 18 месеца. Но рецесията, провокирана от пандемията през 2020 година, продължи единствено два месеца. Когато рецесията е на хоризонта, е невероятно да се знае какъв брой дълго ще продължи.

Кога рецесията се трансформира в меланхолия?

Продължителността на рецесията варира. Но къде е границата сред рецесията и депресията?

Като цяло, депресията е стопански спад, който продължава по-дълго от предстоящото или има извънредно тежки последствия. Но няма техническо определение, което да разграничава депресията от рецесията.

Например Голямата меланхолия и Голямата криза си направиха имена. Но негативните въздействия на Голямата меланхолия бяха доста по-големи от въздействията на Голямата криза. Това е по този начин, тъй като Голямата меланхолия продължи 10 години! Това е доста по-дълго от всяка криза в книгите.

Как да се подготвим за криза?

При нескончаем спад съвсем всяко домакинство усеща щипката от по-строгия бюджет. Финансовата сигурност може да бъде изгубена вследствие на пикове на безработицата и внезапно понижаване на пенсионните спестявания. Но действителността е, че рецесиите са част от бизнес цикъла. Вместо да се надявате в никакъв случай да не пристигна, по-добре е да се подготвите за криза. Ето четири общи тактики за подготовка за криза:

Имайте фонд за незабавни случаи

Нарастващата безработица е признак на множеството рецесии. Ако е допустимо, изградете фонд за незабавни случаи, с цел да смекчите финансовите последствия при положение на уволняване. Повечето специалисти предлагат икономисване на разноски сред три и дванадесет месеца. Но точната сума варира според от вашата приемливост към риск и стабилността на прихода.

Помислете за вашата приемливост към риск

Правилният капиталов портфейл деликатно регистрира вашата приемливост към риск. Тъй като са евентуални огромни загуби по време на криза, би трябвало да сте в положение да запазите курса.

Инвестирайте в различни активи

Ако не желаете да държите всичките си яйца на борсата, разгледайте други варианти. Недвижими парцели и благородни метали са няколко евентуални капиталови варианти, които би трябвало да разгледате.

Не се паникьосвайте

Ако имате портфолио от активи, не се паникьосвайте. Въпреки че е изкушаващо да разпродадете активите си при започване на криза, постоянно е по-добре да останете в курса. Влизането и излизането от пазара в опит да се засече дъното, постоянно води до по-ниска възвръщаемост в дълготраен проект.

Ако инвестирате с криза на хоризонта, не се паникьосвайте. Добрата вест е, че рецесиите са част от естествен стопански цикъл. Вероятно стопанската система ще излезе от рецесията в границите на една година.

Но да останете финансово удобни по време на бурни времена може да бъде предизвикателство. Финансов консултант може да ви помогне да се ориентирате в изменящата се стопанска система, като има поради вашите дълготрайни цели.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР