Икономическата криза заради коронавируса няма да се отрази на бюджета

...
Икономическата криза заради коронавируса няма да се отрази на бюджета
Коментари Харесай

Икономическата криза нямало да се отрази на парите за модернизация на армията

Икономическата рецесия поради ковид няма да се отрази на бюджета за модернизацията на българската войска. Към момента плановете са да не бъдат пипани бюджетите за плановете, свързани с двата нови кораба, с модернизацията на танковете Т-72, плануваните поправки на някои от ракетните комплекси. Всичко да се движи по график.

Това съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов в понеделник след връчването на новите пагони на военнослужещи от Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски ". Събитието беше в местността " Костина " край тетевенското село Рибарица.

Според министъра на защитата все още има известно закъснение на плановете, само че поради неналичието на договаряния с контрагентите в последните два месеца и половина. Това обаче не било съдбовно.

Към момента няма публично решение за редуциране на разноски поради предстоящото понижение на постъпленията в бюджета поради ковид. Народното събрание гласоподава актуализация на бюджета за тази година, само че главният акцент на измененията беше опцията за взимане на спомагателни заеми до 10 милиарда лв.. С измененията в Закона за бюджета за 2020 година бяха обезпечени и средства за главната мярка против стопански последствия от рестриктивните мерки от ковид, която стана известна като 60/40.

Каракачанов разяснява и лансираното от ръководещото предложение за понижаване на налога върху добавената стойност за ресторантьорския и туристическия бизнес. Парламентът към този момент одобри законови промени, с които ставката за тези браншове се редуцира от 20 на 9 на 100, макар че против това се оповестиха министърът на финансите Владислав Горанов и ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Никой от тях обаче не се появи в пленарната зала по време на гласуването на първо четене, с цел да отбрани позициите си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР