ижте кои са най-големите икономически кризи в историята:Банката МедичиЛипсата на

...
ижте кои са най-големите икономически кризи в историята:Банката МедичиЛипсата на
Коментари Харесай

Това са най-големите икономически кризи някога

ижте кои са най-големите стопански рецесии в историята:

Банката Медичи

Липсата на фокус от страна на шефа на една от най-големите банки в света води до нейната крах. В най-силните си години банката Медичи е била една от най-уважаваните банки в историята на света. Семейство Медичи е направило гражданска война в счетоводството, откакто банката стартира да работи по системата за двойно регистриране на заеми и дебити, която всъщност към момента е гръбнакът на въведението в счетоводния клас в множеството университети. Банката доближава толкоз огромни размери, че фамилията става неразделна част от политическите решения във Флоренция. Фокусът на фамилията върху политика, а не върху банково дело довежда и до гибелта на една от най-големите банки в историята.

Испания: Революция на цените

През втората половина на 16 век Испания стартира да внася сребро и злато с бързи темпове от Перу. Металите са извънредно скъпи за Испания, само че са релативно маловажни за локалните поданици. Вносът обезпечава непредвидена доставка на сребро и злато за цяла Европа, причинявайки голяма инфлация на цените. Благодарение на мощно разтърсената стопанска система и последвалите войни, Испания банкрутира за четвърти път през 1596 година, като в последна сметка страната губи позициите си в Америка от холандците, англичаните и французите.

Overend, Gurney and Company

"Банката на банкера " се срутва и завлича над 200 бизнеса със себе си. В пиковите си десетилетия банката е една от най-големите и властни финансови институции в света. Дори по време на голяма финансова рецесия, компанията остава мощна и е известна като "банката на банкерите ", защото може да дава заеми на други банки. Нейното развиване идва с помощта на вложенията в железопътния бизнес, който е в подем през първата половина на 19. Век. Това, обаче е и повода за нейното падения, когато в края на века цените на акциите на ЖП бизнесът падат стремително. Банката отхвърля избавяне от Англия и се срутва дружно с 200 други компании и доста банки, които са разчитали на нейната непоклатимост.

Руската гражданска война

Препечатването на пари за финансиране на война води до големи промени в Русия. След Първата международна война индустрията на Русия е съвсем напълно банкрутирала, а стачките и протестите на бедния народ са всекидневие. За да се заплати военния недостиг страната печата пари с големи темпове, което довежда до икономическа рецесия. Безработицата се покачва всеки месец, а заплатите падат. Държавният дълг на Русия доближи 50 милиарда рубли, или към 2,9 трилиона $ в днешните щатски долари. Финансовите проблеми в Русия доведоха до милиции, които се водиха война по сред си и в последна сметка победи армията на страната и по този начин бе основан Съюз на съветските социалистически републики през 1922 година

Голямата меланхолия

Срив на фондовия пазар и неприятно проектирана цена унищожават световната стопанска система. Точните аргументи за Голямата меланхолия към момента подлежат на разискване, само че грандиозният темперамент на Депресията е породен от няколко решения. А точно, цената Smoot-Hawley, която увеличи цените за вносни артикули до рекордни равнища. Проблемите в Съединени американски щати започнаха, когато фондовите пазари спаднаха и в последна сметка се сринаха на 29 октомври 1929 година - "Черен вторник ". След това цената беше изтласкана през 1930 година, вследствие на което интернационалната търговия спадна с 50%, безработицата се усили в Съединени американски щати до 25%, а други страни се намираха на сходни равнища.

Крахът на Британската империя

Военните задължения водят до прибързана деколонизация. Подобно на доста от предходните стопански колапси, Британската империя падна заради големи военни задължения. Америка даде назаем на Империята 1 милиард $, с цел да подкрепи възобновяване й, което беше изцяло изплатено през 2006 година Кралският флот беше демонтиран и деколонизацията настъпи с бързи темпове, което докара до доста политически проблеми, които остават и до през днешния ден - а точно спора в Израел и Палестина, войни избухнаха в Африка и Азия, до момента в който в Близкия изток водачите бяха свалени.

Имотният балон

Неразумното кредитиране води до солиден балон, който раздрусва международната стопанска система. Кризата с ипотечните заеми имаше редица разнообразни аргументи, като главните бяха ипотечните брокери, които отпускаха заеми по-често на неквалифицирани притежатели на жилища, в сравнение с в предишното. Друг извънредно значим факт бе, че банките започнаха да пакетират тези заеми в облигации, по-късно да търгуват и застраховат новосъздадените ипотечни обезпечени скъпи бумаги. Когато балонът най-сетне се спука, всичко се срина. Собствениците на жилища бяха принудени да не изпълнят отговорностите си, банки - като Bear Stearns и Lehman Brothers - се разпаднаха, държавното управление избави други банки и фондовият пазар беше погубен. Ефектите от спукания заможен балон се усещат и през днешния ден.

Още забавни видеа вижте в канала на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР