Играенето на видеоигри е свързано с някои негативни митове, докато

...
Играенето на видеоигри е свързано с някои негативни митове, докато
Коментари Харесай

Видеоигрите спомагат за личностното развитие и менталното здраве на младите?

Играенето на видеоигри е обвързвано с някои отрицателни легенди, до момента в който модерни изследвания по тематиката откриват позитивни аспекти за личностното развиване и менталното здраве в резултат на тази необятно известна в съвремието ни развлекателна активност. Около това се сплотиха участниците в полемика „ Видеоигрите–митове и благоприятни условия “ , проведена от ARC Academy на 15 март 2023 – просветителна институция, подготвяща експерти за изобретателната ИТ сфера.

В събитието се включиха представители на гейм промишлеността, преподаватели в региона, бизнесмени с новаторски планове, свързващи по потребен метод децата и видеоигрите, както и психолози. Инициативата имаше за цел да способства за едно по-задълбочено и модерно виждане за този непроменяемо присъстващ и все по-навлизащ в всекидневието ни феномен на модерното общество , какъвто са видеоигрите.

Бяха показани данни от разнообразни световни проучвания , които откриват изгоди от играенето на видеоигри. Положителна взаимовръзка сред играенето на видеоигри и чувството за благоденствие е изведена в изследване, оповестено в The Royal Society Publishing. Като една от най-популярните развлекателни действия, геймингът в действителност може да носи принос за менталното здраве, заключават откривателите.

Ползи за психологичното здраве са установени и по време на пандемията, когато играенето на видеоигри се оказва мощен фактор за поддържане на другарските взаимоотношения и връзка в интервал на последна изолираност и чувство за самотност. Проучване на Pew Research Center демонстрира, че видеоигрите са основен детайл в другарството за доста момчета.

„ Видеоигрите са обществени пространства, те оказват помощ на хората да се свързват и да реализират контакт на база общи полезности, споделени цели и взаимни изгоди “ , разяснява Георги Атанасов, състезателен психолог. Според него видеоигрите могат да подкрепят развиването на доста потребни качества измежду децата и младежите, което се потвърждава от редица изследвания в последните години.

„ Изследване, оповестено в Jama Network Open, да вземем за пример, извежда връзка сред играенето на видеоигри и възстановяване на когнитивното показване, образното усещане, способността за внимание и развиването на паметта измежду децата. Геймингът способства и за по-висока централизация, положителни рефлекси, бързи реакции, креативност, дарба за решение на проблеми “ , добави Георги Атанасов. Той посочи:

„ Мултиплеър игрите развиват умеенето за работа в екип, съдействието и постигането на общи цели, което е доста значимо за огромна част от специалностите, в това число за тези в гейм промишлеността. По един неочакван метод геймингът учи и на по-лесно приемане на неуспехите. “

Участниците в полемиката адресираха и терзанията на някои родители по отношение на този метод на развлечение и занятие при децата. Според тях, деликатното образуване и управление на времето за видеоигри минимизира риска от отрицателно въздействие и оставя само характерните изгоди за младото потомство . Особено за тези, които имат интерес да се развиват професионално в региона.

„ Създаването на видеоигри е една от специалностите на бъдещето – перспективна, постоянна и носеща креативно задоволство. За нас е значимо да насърчим родителите да поддържат децата си, в случай че това е определеният от тях професионален път. И можем да ги уверим, че специалности като concept artist, 3D artist, програмист, game designer, level designer, economy designer стават бъдат все по-търсени и добре заплатени “ , разяснява Милин Джалалиев, съосновател на ARC Academy.

Професиите от ИТ сферата са преди всичко като перспективност и предпочитание за развиване измежду родителите на възпитаници в 11 и 12 клас у нас, съгласно изследване на BluePoint /2022/. Близо 61% от всички интервюирани показват, че точно това са специалностите на бъдещето, като 1/3 от тях декларират, че възнамеряват децата им да се развиват в тази област.

Темповете на развиване в гейм промишлеността са доста бързи – тя от години неколкократно изпреварва малкия екран, киното и музиката взети дружно по доходи. Заплащането в тази сфера е съпоставимо с това в IT бранша, като при игрите се дава опция за по-креативна работа . В България гейм промишлеността към момента е млада и се развива с бързи темпове. У нас работят към 60 студиа и над 2000 души, заети в тях. „ Гладът “ за фрагменти е огромен, а обичайното обучение мъчно доближава темповете на напредък и потребностите на промишлеността. Затова и задачата на ARC Academy е да обезпечава и непрекъснато да развива едно модерно образование в региона на гейминга, отговарящо на потребностите на бранша в страната и района.

Информация за гейм промишлеността и играенето на видеоигри :

Пазарът на видеоигри е оценен на 195.65 милиарда $ през 2021 и се чака да нараства с 12.9% на година до 2030. Очаква се цялата промишленост за видеоигри да продължи да пораства със устойчиво движение, като DDM Group предвижда пазарна стойност от $296,5 милиарда до 2026;
– 87% от Gen Z в Съединени американски щати играят видеоигри най-малко един път седмично, а повече от една четвърт показват видеоигрите като своя най-хубава развлекателна активност /Deloitte, 2021 г./;
– Видеоигрите усъвършенстват когнитивната еластичност на децата посредством развиване на умения, настоящи за всекидневието. При тях се изисква съсредоточено усещане и внимание /като да вземем за пример следене на голям брой обекти, бързо превключване на вниманието и периферно зрение/, което може да усъвършенства времето за реакция, творчеството, решаването на проблеми и логиката. Изследвания от 2022 година демонстрират, че младежите учат пространствени, зрителни и координационни умения от видеоигрите;
– Игри като Angry Birds и Bejeweled II са елементарни и носят мигновено благополучие или релаксация и усъвършенстват настроението. Това е така наречен „ фундаментална прочувствена изгода “, която децата могат да извлекат;
– Чрез видеоигрите децата учат положително обществено държание – като поддръжка, шерване и съдействие /Boston Children’s Hospital, Digital Wellnes Lab/;
– Видеоигрите са натурален формат, през който младото потомство може да бъде достигнато и образовано по разнообразни тематики, както и привлечено за разнообразни дела. Те са безвредна форма на спортна изява и може да даде опция на деца, които не са положителни в спорта, да се отличат с нещо и даже да се стимулират да практикуват спорт отвън онлайн пространството.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР