Идвам тук с няколко послания, най-вече за да призова лидерите

...
Идвам тук с няколко послания, най-вече за да призова лидерите
Коментари Харесай

Османи: Сърбия трябва да бъде санкционирана, не Косово

„ Идвам тук с няколко послания, най-много с цел да прикани водачите на Европейски Съюз неотложно да анулират несправедливите и непропорционални наказания против Косово, подхванати поради събитията през май. Ние предприехме всички нужни ограничения за деескалация на обстановката и считам, че в подмяна на това в този момент Европейски Съюз би трябвало да анулира глобите, които в действителност вредят на народа на Косово “ това съобщи президентът на Косово Вьоса Османи на срещата Европейски Съюз Западни Балкани.


„ Става дума за планове, които засягат питейната вода, ръководството на отпадъците, планове, които директно засягат живота им. Говоря за всички наши жители, без значение от тяхната етническа принадлежност “, добави тя.

Османи прикани Европейски Съюз да наложи наказания на Сърбия по отношение на терористичната офанзива в Банска на 24 септември тази година.

„ Ние станахме жертви на нападателен акт на 24 септември тази година, когато Сърбия провежда, изценира и финансира нахлуване против Република Косово. Все още чакаме Европейски Съюз да одобри ограничения по отношение на Сърбия за това нахлуване, тъй като би трябвало да има отговорност, а съгласно мен отговорността и справедливостта би трябвало да бъдат главните правила на мира и сигурността в Западните Балкани, защото те постоянно са причина за напредък, разцвет и разширение “, сподели тя.

„ Мисля, че Комисията има огромен капацитет да одобри такива ограничения, тъй като резултатите от следствието към този момент демонстрират, че това е държавно спонсориран тероризъм, а не група хора, които са взели оръжие, което е било създадено в армейските фабрики на Сърбия - това е било проведено, ръководено и извършено от държавните институции на Сърбия “

Президентът предизвести от риска за оръжия, употребявани от терористите в Косово да се намерят и в други райони, в това число столици на държави-членки на Европейски Съюз, като Брюксел и Париж.

„ Много е значимо да се борим групово с този тип офанзиви, тъй че се надявам, че от ден на ден държави-членки ще се отнесат съществено към този въпрос, тъй като, както съобщи Белият дом, случилото се на 24 септември е било част от проект за дестабилизиране на задачите Западни Балкани. Възпирането и предотвратяването са от основно значение в това отношение “, добави тя.

Османи също по този начин прикани Европейски Съюз да даде статут на претендент на Република Косово.

„ Крайно време е европейското бъдеще на Косово да бъде отключено. Косово остава единствената страна от шестте страни от Западните Балкани без статут на кандидатка - ние подадохме заявление преди към година и е извънредно време да продължим този развой. Вече сме постигнали огромен прогрес освен във връзка с осъществяването на европейските критерии, само че и във връзка с промените в региона на върховенството на закона, демокрацията, стопанската система и така нататък и сме подготвени да създадем още. Просто би трябвало да сме сигурни, че ще ни бъде даден късмет да вървим по този път “, съобщи Османи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР