Идущия четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) ще открие процедура за

...
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Идущия четвъртък Висшият правосъден съвет (ВСС) ще открие процедура за избор на идващия ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) . Това става в подтекста на масирани рецензии против съвета за цялостен неуспех на активността му и възходящо публично съмнение до степен на делегитимация.
Междувременно седемчленна делегация от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в Европейският парламент беше на двудневно посещаване в България на 23 и 24 септември за оценка на върховенството на закона и установи за следващ път проблеми в работата и статута на прокуратурата.
В този контест знаково прозвуча новината, че някогашният специфичен прокурор на Словакия Душан Ковачик е наказан на 14 години затвор и конфискация на имуществото му по обвинявания в корупция, корист със служебно състояние и поддръжка за незаконна група. В претекстовете си Специализираният углавен съд в Пезинок край Братислава твърди, че при установяване на наказването е взет поради фактът, че става дума за спецпрокурор, който би трябвало първи да се бори с нарушителите. Присъдата не е дефинитивна и Ковачик към този момент разгласи, че ще я апелира.
//ТОП 3ВСС открива процедура за избор на ръководител на Върховния касационен съд
Пленумът на Висшия правосъден съвет реши, че процедурата за избор на нов ръководител на Върховен касационен съд ще бъде открита на 30 септември, а изборът ще бъде извършен на 14 януари, директно след чуване на претендентите. Номинациите ще се вършат на четири съвещания на пленума през октомври. Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари следващата година. Междувременно съдии популяризират подписка, с която се приканват четиримата членове на съвета, определени от правосъдната квота - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, да си подадат оставките. В съдийските среди се приканва и за протест на идния на 9 октомври избор на нови двама членове на Висш съдебен съвет. Още по тематиката.
Евродепутати: В България има проблем с прокуратурата, в София не получихме от Гешев отговор на всички въпроси
Има проблем с прокуратурата в България, в това число в монопола върху следствията, а методът, по който се водят те и по който е структурирана прокуратурата, основава риск от безотговорност. Това сподели евродепутатът от комисията за цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) София Инт Велд на конференцията в петък, с която завърши. По време на визитата евродепутатите се срещнаха с президента, редица министри, основния прокурор Иван Гешев, националния обмудсман и неправителствения бранш. Основните тематики за полемика бяха свързани с битката с корупцията и свободата на медиите. " Не мисля, че получихме отговори на всички наши въпроси, " сподели Инт Велд, запитана за срещата с Гешев. На въпроси по случаи като тези със фотосите от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов, Гешев обяснил, че не бил информиран. Интервю със София Инт Велд.
Агенцията по вписванията подсети: 30 септември е крайният период за подаване на годишните финансови доклади
Агенцията по вписванията подсети, че 30 септември (четвъртък) е крайният период, до който всички предприятия, регистрирани по Търговския закон и ЗЮЛНЦ, би трябвало да подадат годишните си финансови доклади в Търговския указател. До момента са подадени 205 794 доклада, като 78% от тях са предадени онлайн. Държавната такса за подаване на документите във всички териториални звена на организацията е 40 лева При подаване на годишните финансови доклади онлайн посредством се изисква електронен автограф, а таксата е 20 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР