Идната седмица се очаква компанията Gastrade, притежаваща плаващата инсталация за

...
Идната седмица се очаква компанията Gastrade, притежаваща плаващата инсталация за
Коментари Харесай

Пускат догодина газовия терминал в Александруполи

Идната седмица се чака компанията Gastrade, притежаваща плаващата апаратура за предпазване и регазификация на полутечен природен газ в гръцкия град Александруполи, да разиска съглашение за свързване на терминала с гръцкия народен оператор за транспорт на газ, заяви БНР.

Терминалът в Александруполи ще бъде обвързван с газопреносна система с газопровод с дължина 28 километра, по който суровината ще се транспортира до пазарите на Гърция, България и по-широкия район – от Румъния, Сърбия и Северна Македония до Молдова и Украйна.

Пазарният тест и търговете за доставка, както и други механически аспекти на плана от дълго време са завършили, означават гръцките медии.

Сред резервиралите потенциал е и „ Булгаргаз “ с 500 млн. кубически метра годишно.

Очаква се плаваща апаратура за предпазване и регазификация на полутечен природен газ край Александруполи да стартира работа следващата година.

Гръцките медии оповестяват обаче, че се поставят старания стартирането й в употреба да се форсира до края на първата половина на 2023 година, поради обстановката на интернационалния газов пазар и несигурната обстановка с газовите доставки от Русия.

Успоредно с процесите по първия терминал край Александруполи, текат и тези за втория плаващ терминал, също във водите край Александруполи. Той също ще бъде създаден от компанията Gastrade.

Утре президентът Румен Радев привиква среща с управленията на две компании, с дял в плаващия терминал край Александруполи, с цел да се обсъдят опциите за увеличението на количествата природен газ, които България ще внася.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР