Идеята за вторите проверки на пенсионния и застрахователния сектор никога

...
Идеята за вторите проверки на пенсионния и застрахователния сектор никога
Коментари Харесай

Карина Караиванова: Липсва доверие в капиталовия пазар

" Идеята за вторите инспекции на пенсионния и застрахователния бранш в никакъв случай не е била те да бъдат обществени, " разяснява Карина Караиванова.

© Цветелина Белутова Профил:

Карина Караиванова е ръководител на Комисията за финансов контрол от 28 юли 2016 година Преди това (XII.2012 - II.2013 и XI.2013 - VII.2014) е заместник-министър на финансите. Още по тематиката
Кандидатстването за ваучерите за листване на борсата стартира през ноември

Целта е да се подтикват дребните и междинните компании, като им се покриват разноски за 50 хиляди лева по процедурата
18 окт 2017
Парламентът утвърди партийно подвластни фрагменти за зам.-председатели на КФН

В поддръжка на Диана Йорданова и Бойко Атанасов гласоподаваха 117 депутати
11 окт 2017
КФН краткотрайно блокира търговото предложение за " Енергоремонт холдинг "

То е отправено от новия притежател – холандската Dietsmann
5 окт 2017 Как ще коментирате рецензията, че новоизбраните ви заместници не са специалисти и малко или доста наподобяват като политически компромис?
Не, не са политически компромис. Действително те бяха подкрепени от политическите партии, само че не са политически компромис. Доколкото аз ги познавам персонално и двамата, това са специалисти с извънредно сериозен опит - и административен, и управнически.

Да, само че нямат опит тъкмо в съответната сфера, която поемат, какви упования имате към тях?

Лично аз считам, че до две седмици те не просто ще навлязат, а ще придобият ясна визия какви са съответните задания пред съответните ръководства като задължения. След което чакам да се заемат съществено с осъществяване на техните задължения, като това, което дадоха обещание при представянето на концепциите си, ни е общ приоритет. Предстоят ни съществени промени в надзора, които следват от рекомендациите в границите на програмата за оценка на финансовия бранш, които бяха направени от Международния валутен фонд, от Световната банка и също по този начин вследствие на рекомендациите на Европейската комисия. Така че двамата ми нови заместници нямат доста време и те го знаят, и са подготвени да стартират работа всъщност оптимално бързо.

Част от рекомендациите бяха свързани с потенциала на комисията, задоволителни ли са екипите на новите заместници и предвиждате ли повече специалисти по области, изключително в този момент, когато вероятно комисията ще стане финансово самостоятелна?

Нека първо да бъде признат новият законопроект, с цел да бъдем в положение да предлагаме хонорари, които дават отговор на пазарните. Най-важни за нас са актюерите, освен в регулацията на застрахователния бранш, само че и в пенсионния, изключително от позиция на идната фаза на погашение. Нашата цел не е да усилваме щата и броя на специалистите, за нас това, което е значимо, са техните познания, тяхната експертиза, качеството на работа, тъй че върху това ще работим. И това ще бъде главният акцент - да притеглим специалисти, качествени хора, които да могат да допринесат значително за възстановяване на работата на комисията. Това ни е главен приоритет, който сме фиксирали доста от дълго време и се надяваме с влизането в действие на новия законопроект да имаме опция да осъществим. Те ще са в границите на щата, който имаме сега, имаме задоволително свободни позиции, мъчно наемаме качествени специалисти. Надяваме се, когато имаме опция да предложим по-конкурентни хонорари, да успеем да притеглим такива специалисти.

Мина съвсем година, откогато участниците на финансовия пазар, в това число и КФН, се обединихте към тактика за развиването му. Въпреки това не виждаме оживление на пазара, нови IPO-та. На какво се дължи това съгласно вас?

Смятам, че финансовият пазар има един главен проблем - липсва доверието. Започнахме да приказваме за стимулиране и развиване на финансов пазар, само че оставам с усещането, че към момента не може да пречупим отрицателните модели на държание на другите участници на българския финансов пазар. Много ми се желае това да се промени, с цел да се построи това доверие.

След миналогодишните инспекции в два от основните браншове, които комисията надзирава – пенсионния и застрахователния, беше назначена втора доза инспекции. От тях по този начин и не сме видели разбор, повсеместен резултат, за какво вторите инспекции минаха по-тихо?

Идеята за вторите инспекции в никакъв случай не е била те да бъдат обществени. Една от в началото поставените цели при първия обзор на двата бранша беше да се оповестят резултатите, до момента в който вторите инспекции си бяха напълно и единствено за задачите на надзора, в никакъв случай не е поставяна задачата да бъдат оповестявани обществено. След като направихме осветляването на двата бранша при първия обзор, когато бяха оповестени обществено финансовите резултати, главната цел на вторите инспекции беше да се направи следене на направените рекомендации и, несъмнено, да се види окончателният финансов резултат към края на 2016 година

Как наподобяват вторите инспекции на фона на първите?

Мога да кажа, че вторите инспекции бяха доста по-добри като резултати. Очевидно поднадзорните лица от двата бранша са си взели поука и рекомендациите за корекции бяха доста по-малко.

Един от въпросите особено в пенсионния бранш беше, че се постановат корекции, това значи ли, че се е наложило да се преизчисляват стойностите на пенсионен дял една година обратно?

Няма по какъв начин това да се случи за толкоз дълъг интервал, не е допустимо за година и три месеца обратно да се преизчисляват стойности на дялове за всеки ден. Така че рекомендациите на надзора бяха да се вземат поради констатациите за бъдеща дата и това беше направено от пенсионните фондове.

В пенсионното обезпечаване един от най-острите проблеми бяха вложенията в свързани лица. Това значително в този момент се адресира с препоръчаните законови промени. По ваши оценки по какъв начин биха изглеждали от позиция на новия закон сегашните вложения на пенсионните фондове, биха ли надвишавали рестриктивните мерки на вложенията и в какви размери?

Няма по какъв начин сега да кажем дали ги надвишават и в какъв размер, тъй като, първо, новите текстове не са влезнали в действие и няма правно съображение да пожелаваме подобен вид оценка. Тъй като нямаме съображение да пожелаваме сдруженията да ни разкриват подобен вид обязаност, няма и по какъв начин да я остойностим, тъй че единствените, които биха могли да имат някаква концепция във връзка с размера на надвишаване на възможни условия, това са пенсионните фондове. Но дано първо да бъде признат законът, те ще имат избран период, който още веднъж е споменат в закона, в границите на който би трябвало да се приведат в сходство.

Има ли заплаха, в случай че вложенията в обвързваните лица се окажат прекомерно доста, до края на периода да стартират всеобщи разпродажби на акции, които да доведат до спад на пазара?

Аз мисля, че срокът, който е даден, е рационален, дано да забележим по какъв начин дефинитивно ще бъде признат законът. Основната цел е да им се даде задоволително време, с цел да могат да се приведат в сходство, и в това време по никакъв метод да не създадем предпоставки и за сриване на финансовия пазар в България.

В практиката на комисията до момента следят ли се случаи, в които съзнателно се извършва единствено буквата на закона, само че се заобикаля смисълът му във връзка с обвързваните лица, т.е. съзнателно построени структури, тъй че да не наподобяват свързани, само че да има де факто съгласуваност, примерно каквато наблюдавахме и в проблема с КТБ?

Това е един от главните ни претекстове, с цел да създадем подобен вид оферти за смяна на дефинициите за съгласуваност в законопроекта, само че истината е, че в границите на настоящия закон съгласуваност не беше открита. Засичали сме обаче сходни опити. Законопроектът сега е в Народното събрание и се преглежда. Имахме опция за прецизиране на препоръчаните дефиниции сред първо и второ четене. Невъзможно е да дадем гаранция, че няма да има опити за заобикаляне на закона, в случай че това очаквате от мен. Все едно полицията да каже, че дава гаранция, че няма да има престъпност. Ние сътворяваме законовата рамка, тъй че съответните пенсионни сдружения да не влагат в свързани лица, само че това е една непрекъсната игра на котка и мишка.

Приемат ли пенсионните компании предложенията ви?

От моя позиция те вършат градивни оферти за доизясняване на текстовете и там, където смятат, че текстът не е пределно явен и дава благоприятни условия за субективизъм от страна на КФН, както те го формулират, влизаме в разговор, с цел да бъдат ясно дефинирани наредбите.

Една от честите рецензии във връзка с закона за комисията е, че с новите такси може да провокира едно изкуствено уедряване в бранша. Споделяте ли я?

Категорично не я одобрявам. Взехме поради терзанията на дребните, в законопроекта са регистрирани поради терзанията на всевъзможни по мярка сдружения.

През пролетта обявихте конкурс за избор на нова постройка, този въпрос беше ябълка на раздора в предходния състав на комисията. Докъде стигна тази процедура?

Искам да подчертая, че комисията се е нанесла в тази постройка и има контракт за наем със притежателите, подписан от предходното управление на комисията. Още с встъпването си в служба аз съм отправила искане към регионалната администрация на София да ни бъде предоставена по опция постройка, която да дава отговор на нашите потребности. Така че чакам при опция да ни бъде предоставена постройка, с цел да не се постанова да излизаме на пазара и да плащаме забележителна част от нашия бюджет за наем. Ситуацията със постройката, която обитаваме понастоящем, е следната - настоящият контракт, който съм заварила, изтича през месец март 2018 година Проведохме процедура, с която да забележим какви са пазарните условия, тъй че да преценим дали имаме опция да наемем друга постройка на съотносима цена, или да останем в сегашната, в която са правени доста вложения, с цел да дава отговор на условията на комисията. В резултат на извършената процедура се откри, че нямаше по-благоприятни оферти от това, с което разполага комисията сега. Така че с решение на КФН като групов орган беше удължен договорът и ще останем в актуалната постройка, като ще плащаме базисната цена, на която организирахме изследването. Проучили сме какви са изискванията на пазара, взета е най-благоприятната оферта, следва да се подписа контракт. Така че към момента няма подписан контракт и в случай че в това време успеем да намерим подобаваща постройка, за която няма да плащаме наем, несъмнено, че ще я предпочетем. Има пет месеца до тогава, всичко е допустимо.

Интервюто взеха Николай Стоянов и Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР