Идеята за автомобилния клъстер се роди в първите месеци на

...
Идеята за автомобилния клъстер се роди в първите месеци на
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Колата на Макрон е с BG компютър

Идеята за автомобилния клъстер се роди в първите месеци на моя мандат в Червената зала на президентството, когато при мен пристигнаха немският жител Тийл Трукенмюлер и проектант Любомир Станиславов - един прелестен млад българин, извънредно упорит и доста потребен за страната, напомня в изявление за в. „ 24 часа “ някогашният президент Росен Плевнелиев.

Тогава имаше към 10-12 компании, които обявиха предпочитание да се включат в клъстера. Аз още тогава станах патрон на клъстера. Гордея се, че от през днешния ден към този момент съм определен като почетен член. За жал, не съумях да участвам персонално на събранието.

Бидейки патрон на този клъстер, аз осъществих доста интернационалните визити, в които поставях на дневен ред упоритостта на България да се нарежда на пътя на автомобилостроенето.

Като държавен глава за 5 години аз посетих 10 пъти Германия.

В резултат на това договорихме над 20 нови немски заводи. Всяка една от тях е осъществена в автомобилостроенето. Например Behr-Hell - инвестиция в София, в индустриална зона “Божурище”, която е на международно равнище. Там работят над 700 индивида, вложени са стотици милиони.

Произвеждаме климатичните системи и ръководството на климатиците на Mercedes S класа, на Bentley, Porsghe, все на такива марки.

Продължавам: в София - разширението на фабриката на “Фесто” (милиардна немска компания, водеща в региона на автомобилостроенето - съставни елементи, сензори и роботи). Те имаха мъничка фабрика в България, която се удвои един път и по-късно се удвои още един път. По пътя към летището вляво има голяма постройка - там са. “Фесто” в България, към този момент с хиляди служащи, създава датчици за безусловно всички марки немски коли, за всички техни модели. Сензорите се създават в България. Също пред очите ми у нас се случи трансформацията на цели райони. Например Смолян, където нямаше нищо - един пропуснат, за жалост, прелестен български град в сърцето на Родопите. При мое посещаване в Германия успяхме да договорим вложения на компания “Костал”. Едновременно в Смолян за “Костал” работят 2000 индивида. Супермодерна фабрика, в която се създават елементи от кормилото на Audi и доста други марки. И би трябвало да си даваме сметка, че сигурността на германците и на европейците е поверена на българите, и то тъкмо в Смолян.

След което с министър-председателя Бойко Борисов преди 2 месеца открихме двамата още една фабрика на “Костал” в Пазарджик, с помощта на която към този момент има още 1500 нови работни места.

Изключително доста се гордея с това, че автомобилният бранш се популяризира из цялата страна. Той не остана само и единствено в София, а се разпростра в доста локации. Гордея се като президент, че съм съдействал за това. Изброявам местоположенията, в които бранш автомобилостроене се развива в България.

Над 135 компании са към този момент член на автомобилния клъстер, над 80 заводи създават автомобилни съставни елементи. 8 от всеки 10 автомобила, които се движат в Европа, са с елементи и съставни елементи, създадени в България.

Компютърът на автомобила на френския президент е създаден в България, в “Джонсън Контролс”. Сега са към този момент “Вистеон”.

Спирачките на Porsche и BMW, да не изброявам. 5 години откакто в президентството се роди концепцията за клъстера, той към този момент е дал невероятни резултати.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР