Идеята за AdEx се ражда от проблемите на Иво Георгиев

...
Идеята за AdEx се ражда от проблемите на Иво Георгиев
Коментари Харесай

Има ли живот след блокчейн вълната

Идеята за AdEx се ражда от проблемите на Иво Георгиев да монетизира различен собствен план - уеб страницата за видеосъдържание Stremio

© Цветелина Белутова Блокчейн планът AdEx създава децентрализирана мрежа за реклами. Продуктът на компанията дава опция за транспарантно отчитане на действителните статистики зад рекламните акции. Целта не е да се преборят с Фейсбук и Гугъл, а да завземат нишите, оставени от колосите. Иво Георгиев и Ванина Иванова стоят зад един от най-успешните български блокчейн планове, AdEx, само че все пак все по-често заобикалят да се брандират по този метод. Според тях времето, когато всички се хвалеха с това и наложително слагаха заветната дума до името си, е минало, а още преди този момент е нанесло и доста вреди със себе си. Сега те желаят да бъдат обсъждани като компания, която основава решение, без значение на каква технология се базира. В техния случай - решение за транспарантно разпространяване и отчитане на успеваемостта на реклами. Решение, подбудено от проблем на изпълнителния шеф и съосновател Георгиев, който се появява през 2016 година

Тогава той търси метод да монетизира различен собствен план - уеб страницата за видеосъдържание Stremio, който се развива с бързи темпове. " Потребителите ни растяха с по 10 хиляди души всеки ден и искахме да монетизираме уеб страницата с реклама. Оказа се, че всички с тази концепция имат еднакъв проблем: в началото облагата е добра, а по-късно понижава, без да понижават визитите на уеб страницата ", споделя Георгиев. Проблемът идва от една от хилядите централизирани мрежи за разпространяване на реклами.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Когато поискахме да се махнем от мрежата, те направиха милиони подправени импресии, с цел да ни задържат. Ние знаехме какво вършат. Всички мрежи вършат някакви номера, с цел да заплащат допустимо минимум, и взехме решение да вземем нещата в наши ръце ", споделя Георгиев. Така с тази цел се ражда AdEx, съоснована от Георгиев и оперативния шеф Димо Стоянов.

Крипторешения и криптопроблеми

AdEx създава своя лична платформа за разпространяване на реклами, само че децентрализирана, с цел да бъдат сигурни клиентите, че получават това, за което са платили (ако са рекламодатели), или това, което са изработили (ако са издатели). Гаранцията е в така наречен валидатори, които удостоверяват дали са правилни данните и дали една акция е " работеща " или " счупена ". Оттам идват и приходите на компанията - 5% такса за валидаторите. Клиентите могат да се откажат от валидаторите на компанията и да употребяват свои, само че тяхната поддръжка е скъпа и комплицирана.

Основният проблем на AdEx е с разплащанията. Първоначално компанията употребява своя лична монета, само че бързо схваща, че този модел мъчно ще се наложи. Сега казусът е решен, само че единствено на половина - за разплащане се употребява криптовалутата DAI, която е вързана с американския $. До края на годината компанията се надява да е добавила и директни заплащания с обичайни валути, което ще реши и различен проблем - със счетоводството на рекламодателите.

Монетите ADX, посредством които бе набран капитал, към момента съществуват и са в циркулация. Те се употребяват за зареждане на валидаторите и притежателите им изкарват пари посредством комисионните, които заплащат клиентите.

Финалната версия на продукта излезе от бета-версия при започване на февруари и към днешна дата се употребява от 346 издатели и 43 рекламодатели. За последния месец през нея са минали 272.5 млн. импресии и са били изплатени 162 хиляди $.

Бизнес проект от ново потомство

Самата компания AdEx е записана в Естония, където законодателството във връзка с блокчейн и криптопроекти е доста по-развито, в сравнение с в България, само че цялата конструкция е много по-сложна. Всъщност софтуерните разработчици на компанията работят за българското сдружение " Смарт код ", което стои зад плана Stremio. " Смарт код ", която има 1.56 млн. лева доходи за 2018 година, при 220 хиляди лева облага, създава и AdEx, само че правата се държат от естонската компания.

AdEx бе една от първите български компании, които направиха така наречен ICO (Initial coin offering - първично монетно предлагане), набиране на капитал посредством криптовалути. През 2017 година планът набира 12 млн. $, с които се устоя и до ден сегашен. Тези пари обаче не стоят на едно място. Фирмата има тактика за диверсификация, при която 70% от парите са вложени в криптовалути, а 30% стоят в твърди. Когато криптовалутите подвигат цената си, се продават, а когато цената пада, се купуват. Така съгласно Георгиев " финансирането ни към момента е сред 80 и 90% от началната сума ". За този резултат оказва помощ и относително високата цена на криптовалутите през последните месеци.

" Тази диверсификация ни разреши да се задържим по време на криптозимата, когато изчезнаха доста планове просто тъй като им свършиха парите ", прибавя Иванова, маркетингов шеф в AdEx.

През 2017 и 2018 година двамата са измежду най-шумните и разпознаваеми поддръжници на така наречен блокчейн вълна. Днес ентусиазмът е значително отшумял. " Блокчейн думата при нас от време на време работи наопаки. Много хора, когато чуят, че си блокчейн, вземат решение, че си лъжец. В някои промишлености те са болшинство ", споделя Георгиев. Но прибавя: " Няма какво да се лъжем, ние се възползвахме от вълната и бяхме оптимисти за промишлеността. "

Според Иванова доста блокчейн планове са се оказали машинация за да " вземат едни пари " посредством новаторския тогава нов метод за набиране на средства. Други са били нереалистични поначало, а трети до през днешния ден се пробват да научат клиентите си на блокчейн, комплицирана технология даже за хора в самата промишленост. " За нас значимото е клиентите да не ги интересува дали сме основани на блокчейн, а че решаваме съответен проблем и сътворяваме добър артикул ", споделя тя.

" Проблемът в рекламния бранш е доста по-сложен от дуопола на Гугъл и Фейсбук. Ние сега не се борим с тях. Първо, тъй като не можем, и второ, тъй като не искамe ", споделя Ванина Иванова, маркетинг шеф в AdEx

Фотограф: Капитал Другите с изключение на Гугъл и Фейсбук

В цифровата реклама от години съществува дуопол сред софтуерните колоси Фейсбук и Гугъл. Следователно би било разумно една млада компания да се насочи към завладяване на пазарен дял от тях, посредством по-добро софтуерно решение. Случаят на AdEx не е подобен. " Проблемът в рекламния бранш е доста по-сложен от дуопола на Гугъл и Фейсбук. Ние сега не се борим с тях. Първо, тъй като не можем, и второ, тъй като не искамe ", споделя Иванова.

Целта на AdEx е да замести хилядите по-малки мрежи, при които вървят рекламодателите, които нямат достъп до колосите. Според Иванова има доста аргументи Гугъл и Фейсбук да не желаят да разгласяват рекламата ти: тъй като нямаш задоволително трафик; тъй като оперираш промишленост, която не им харесва, като хазарт или даже дамско бельо; или даже в случай че си криптопроект.

" Има цели микроиндустрии и ниши, които нямат достъп до Гугъл и Фейсбук и ние желаеме да стигнем до тях - тези, които са прекомерно дребни или не покриват тематичните условия на тех колосите. Поне половината трафик на интернет не е разрешен от тях и не минава оттова ", прибавя Георгиев.

Основната цел на AdEx е да размени " безумната верига от медиатори - организации, дребни мрежи и така нататък, тъй като всеки медиатор са непотребни пари, които ощетяват и рекламодателя, и издателя ". Макар съгласно двамата организациите постоянно да са непотребен разход и медиатор, не биха спрели никого да употребява мрежата им.

Моделът на AdEx разчита на размер - надлежно компанията към момента не работи на облага, само че при по-висок брой рекламодатели и издатели това ще се промени. Дотогава за екипа няма доста аргументи за терзание - след криптозимата сега валутите се намират в криптопролет, а блокчейн плановете - или най-малко тези, които оцеляха - към този момент излизат от сферата на обещанията и минават към същински решения. Без да има потребност думата блокчейн да е във всяко второ изречение. Q&A

От рекламодатели или издатели има по-висок интерес до момента?

Ванина Иванова: В момента има повече търсене от издатели. При тях има по-малко риск и е по-лесно. При рекламодателите има огромен интерес, който се конвертира по-трудно в действителни клиенти. За някои от тях има психическа преграда, че ние сме блокчейн план, което звучи комплицирано и неразбираемо.

Къде е казусът с централизираните мрежи?
Иво Георгиев: Всичко при тях е централизирано и в случай че искаш да провериш от кое място идват визитите ти при Гугъл да вземем за пример, ти няма по какъв начин да го верифицираш - имаш единствено данните, които ти дават. Може да сложиш лична система за следене на резултати и когато видиш разлика сред твоите данни и непознатите, да поискаш информация, само че такава рядко ти се дава. Обяснение или не получаваш, или е подозрително и в последна сметка бистрота няма.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР