Идеята на премиера Кирил Петков държавата да насърчи завършилите престижни

...
Идеята на премиера Кирил Петков държавата да насърчи завършилите престижни
Коментари Харесай

Държавата ще финансира магистратурите на 30 студенти в чужбина, ако после се върнат в България |

Идеята на премиера Кирил Петков страната да насърчи приключилите влиятелни университети в чужбина да се върнат у нас, като заплати образованието им, е на път да се сбъдне, откакто през днешния ден МОН пусна план на национална стратегия Фонд " Стефан Стамболов ".

Бюджетът й е 6.1 млн. лева, с които в границите на 3 година е планувано да бъде финансирано образованието на 30 български магистри зад граница. Предвижда се те да получат до 200 000 лева на година за магистратура в някой от 24 водещи университети в света.

За всяка от трите години, през които ще работи фондът, са планувани по 2 млн. лева Първата от тях е образователната 2022/2023 година В всяка акция ще бъдат утвърдени по 10 студенти, като преди да заминат зад граница ще подписват контракт с страната за завръщането им до половин година след привършване на образованието. Изискването е да работят най-малко 3 година в България.

Ако не го създадат, ще връщат сумата за образованието си. 

Изискванията към претендентите са да са български жители, да са приключили бакълавърска или магистърска степен, добита до 5 година преди състезанието за финансиране, в професионално направление, съответстващо на мечтаната магистърска стратегия, да са утвърдени след процедура по кандидатстване за банкет в магистърска стратегия в задгранично висше учебно заведение, попадащо в листата с топ 24-те водещи вуза по света. Освен това триумфът от дипломата им да е най-малко доста добър 5,00, а познанията по езика, на който ще се следва, да дават отговор най-малко на равнище В2.

Предимство ще имат тези, които до момента на кандидатстване не са учили в чужбина и не са се обучавали за придобиване на образователно-квалификационна степен „ Магистър “ след магистърска степен, приключено предишно висше бакълавърско равнище у нас и имат професионален опит в определената сфера на образование.

Кандидатите би трябвало да показват автобиография, копие от български документ за идентичност, мотивационно писмо в размер до 2 стр., тапия за добито висше обучение в степен бакалавър или магистър след приключено приблизително обучение, документ за банкет или авансово единодушие за банкет в определеното задгранично висше учебно заведение, бюджет по пример за предстоящите разноски по образованието, запълнен формуляр за кандидатстване с включена декларация за българско поданство и документ за равнище на притежаване на езика, документи, удостоверяващи съществуването на професионален опит, съотносим към определената от претендента сфера на образование. Кандидатите ще попълнят особено квалифициран за кандидатстване формуляр и ще изпращат своите документи по електронен път на адрес, посочен в обявата, разгласява на интернет страницата на МОН. 

Ето университетите, за което ще важи финансирането:

CWUR, QS World University Rankings, Shanghai Ranking`s и The Times Higher Education World University Rankings. Списъкът се актуализира всяка година преди началото на акцията. В листата тази година са 24 вуза, измежду които 14 от Съединени американски щати, 4 от Англия, 2 от Швейцария, по 1 от Япония и Франция и 2 от Сингапур. Сред тях са Harvard University, Johns Hopkins University и Princeton University в Съединени американски щати, Paris-Saclay University във Франция, University of Tokyo в Япония, University of Cambridge и University of Oxford във Англия, National University of Singapore, ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology, Швейцария, и прочие

С цялостния текст на националната стратегия можете да се запознаете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР