Идеята на еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вера Йоурова в

...
Идеята на еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вера Йоурова в
Коментари Харесай

Румънският президент се обяви против идеята за тестове за еврофондове

Идеята на еврокомисаря по въпросите на правораздаването Вера Йоурова в бъдеще да има тест за приемане на средства от еврофондовете - вземаш пари единствено в случай че върховенството на закона на съответната суверенна територия е предпазено, не се понрави на румънския президент Клаус Йоханис, който има репутацията на бранител на правосъдната система в Румъния.

Според Йоханис това предложение може да наруши европейските контракти и не би трябвало да се взема поради, когато се дефинира Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз (бел. ред. - става въпрос за седемгодишните рамкови периоди).Румънският президент посочи, че Румъния няма от какво да се тормози, заявявайки, че " никой не е почнал да счита, че върховенството на закона не работи в страната ".

Румъния беше разкритикувана от Брюксел поради промени от социалдемократическото държавно управление (бел. ред. - наследниците на Румънската комунистическа партия) в редица закони, свързани с правораздаването, които провокираха и всеобщи митинги заради терзания, че ще разрешат корупцията да остане ненаказана - поради предлагането да няма съд за корупция при вреди под 200 000 леи (44 400 евро) за хазната, както и да има прошка за наказани дейно по това направление. Отделно социалдемократите пробваха да утвърдят понижаване на присъдите за корист с власт - от 2 до 7 година до в този момент на 6 месеца до 3 година затвор или санкция. Друга планувана мярка беше да не се търси корист с власт и корупция в случаите на издаване, утвърждение или гласоподаване на нормативни актове и административни разпореждания.

Отделно имаше опит да се повлияе непосредствено върху работата на антикорупционната прокуратура, чрез основаването на специфичен политически назначаван орган, който да проверява работата на прокурорите и следователите. Начело на антикорупционната прокуратура в този момент е Лаура Кьовеши. Друг аспект от промяната е съдиите, които са се произнесли " неверно " по даден случай, да заплащат компенсации от джоба си. Скандален миг е и смяната, съгласно която обвинени за закононарушение ще могат да участват при предоставяне на свидетелски показания против тях още в полицейския сектор.

Същевременно Клаус Йоханис призна, че дебатите към правосъдната промяна вредят на възможностите страната му да се причисли към Шенгенската зона, написа Агенция " Фокус ". Признанието стана факт в светлината на категорично предизвестие от страна на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който непосредствено сподели, че в случай че няма смяна, Румъния рискува да неодобрява възможностите си за Шенген.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР