Идеята да се възстанови хеликоптерната площадка в двора на областната

...
Идеята да се възстанови хеликоптерната площадка в двора на областната
Коментари Харесай

Водят се преговори между МЗ и МОБАЛ за хеликоптерна площадка

„ Идеята да се възвърне хеликоптерната площадка в двора на регионалната болница във Велико Търново е на Министерството на здравеопазването, диалозите са на прелиминарен стадий “. Това сподели пред Българска национална телевизия доктор Галина Гарева – заместник-директор на великотърновската МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “. Преди 20 години до болничното заведение имало настояща хеликоптерна площадка, която обаче с времето е почнала да се разрушава, а в този момент се употребява като паркинг от работещите в лечебното заведение.   

По думите на доктор Гарева това би било едно положително решение, тъй като Велико Търново се намира на кръстопът, с доста значими транспортни връзки наоколо и строящата се автомагистрала „ Хемус “.

„ Наблизо е проходът Хаинбоаз, пътят Русе – Велико Търново, който води към Южна България, това е причина и за пътни катастрофи, и за по-висок травматизъм. Освен това ние сме в полупланински район, наоколо е Еленския Балкан, където нерядко планински спасители оказват помощ на потърпевши. Идеята не ни е непозната, имало е такава площадка преди 20 години, тя е била лицензирана и се е употребила интензивно “, сподели доктор Гарева.

Д-р Николай Мойнов, завеждащ неврохирургичното поделение, е измежду лекарите, които са работили по това време и през днешния ден прави оценка високо опцията, която това оборудване е давало.

„ Това беше едно огромно преимущество за болните, защото проблемите в неврохирургията се вземат решение за минути “, безапелационен бе неврохирургът.

Той цитира случай от практиката си, при който пациент с тежка мозъчна контузия е бил превозен от Свищов единствено за 60 минути, до момента в който в случай че не е имало въздушен превоз, то пътят с линийка би бил час и половина в едната и час и половина в другата посока, плюс половин час, с цел да бъзе прегледан и претрупан.

„ Същото се отнася и за по-близкия град – Горна Оряховица, пътят до такава степен е 20-25 минути с кола за спешна помощ и 2 минути и 45 секунди по въздух. Осем минути пък трае полетът до Трявна и до Елена, тъй че това са несравними величини “, сподели още доктор Мойнов.

„ По това време имаше построена съгласуваност и се спазваше правилото лекарят да чака болния, а не болният да чака лекаря “, заключи неврохирургът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР