Идеите за ограничаване на населението и като ръст, и като

...
Идеите за ограничаване на населението и като ръст, и като
Коментари Харесай

Да бъдеш хобит, за да оцелееш? Не, благодаря

Идеите за ограничение на популацията и като растеж, и като брой наподобява са на мода.

Особено откакто Организация на обединените нации преброи, че жителите на планетата са достигнали 8 милиарда души на 15 ноември 2022 година, и посланието на френския президент Еманюел Макрон, че идва краят на ерата на изобилието.

В публикация за New York Times Мара Олтман твърди, че „ ниските хора не просто пестят запаси - защото те стават все по-оскъдни, заради пренаселеността и световното стопляне, хората с невисок растеж са най-подходящи за дълготрайно оцеляване ”.

Когато се чифтосвате с по-ниски хора, продължава със препоръките си тя, вие евентуално спасявате планетата, като намалявате потребностите на идващите генерации. И предлага: „ търсенето на по-ниски евентуални сътрудници във вашия профил за запознанства е стъпка към една по-зелена планета ”.

„ Това мнение на журналистката Мара Олтман допуска, че дефицитът на запаси съставлява опасност за нашата съвременна, глобализирана стопанска система и че решението е в по-малкото ползване на запаси. За тази цел тя предлага човешките същества да се опитат да понижат междинния растеж на своя тип и надлежно своите потребности от ползване и да реализират това посредством сантиментална дискриминация против високите (по-специално високите мъже) ”, отвърна Челси Фолет, ръководещ редактор на Human Progress и политически анализатор в Центъра за световна независимост и разцвет на Cato Institute.

Този чудноват мотив, споделя тя, припомня за един остарял, само че отличен откъс на Диърдра Макклоски, американски икономист и държавник:

„ Богатите станаха по-богати, правилно. Но бедните имат отопление на газ, коли, имунизации против едра шарка, вътрешни водопроводни съоръжения, евтини пътувания, права за дамите, ниска детска смъртност, съответно хранене, по-високи тела, удвоена дълготрайност на живота, образование на децата им, вестници, гласоподаване, късмет в университет и почитание ”.

Един от резултатите от усъвършенстваното хранене и здраве, които съпътстват „ Голямото замогване ” – трагичната, невиждана и продължаваща промяна в световния стандарт на живот – беше, че хората станаха по-високи, в сравнение с в предишното.

Изследванията демонстрират, че междинният растеж на холандците се е повишил с най-малко 20 см през последните 160 години, което ги прави най-високите на планетата. „ Холандците са пораснали толкоз доста за толкоз къс интервал, посредством най-много на   променящата се среда. Страната е един от най-големите производители и консуматори на сирене и мляко в света, които са доста питателни ”, отбелязва научният публицист Мартин Енсеринк. Затова доста хора считат Холандия за мястото, където е сложено на началото на „ Голямото замогване ”.

Според Челси Фолет доста повече хора в развитите стопански системи може да доближат капацитета си за височина, с помощта на усъвършенстваните диети и здраве. „ Най-разумното пояснение е, че общото нарастване на междинния растеж е отражение на цялостното усъвършенстване на здравето “, твърди Кристофър С. Бейрд, професор по физика в университета A&M в Западен Тексас. „ Когато западните цивилизации навлязоха в модерната ера, усъвършенстваната технология направи допустимо от ден на ден и повече хора да имат непрекъснат достъп до питателна диета и здравословна среда. Въпреки че генетичният код на човек може да дефинира евентуалната височина, която той може да доближи в зрелост, той няма да доближи тази височина без съответна храна и грижа за здравето ”.

Очевидно високият растеж се свързва с по-доброто здраве - допустимо ли е по тази причина те да бъдат възприемани за по-привлекателни от противоположния пол.

„ Ние знаем, че при децата вярното хранене има огромно значение за растежа, здравето и интелектуалното развиване. Доказателствата са ясни в бедните страни, където някои деца са хронично недохранени “, съпоставя Джон Малуф, професор по логика на психиката в Университета на Нова Англия, Австралия, който учи сантименталното привличане.

Широко известното желание на дамите към високите мъже е доказано от разнообразни изследвания и апелът на Мара Олтман те да се откажат от това, което намират за привлекателно в името на бъдещето на планетата, надали ще има огромен резултат.

Но за какво въобще би трябвало да хобити да обитават Земята?! Разбира се Олтман е права, че по-ниските хора се нуждаят от по-малко храна и по-малки облекла и така нататък Но човешката досетливост предлага доста други способи за увеличение на изобилието на запаси - новите хрумвания, тествани на пазара, могат да доведат до откриването на различни запаси и изобретателни способи за тяхното икономисване, без да се жертва стандартът на живот.

Докато поддържат свободата да опитват и обменят, хората са мрежови основатели, а не консуматори на запаси - и това важи както за ниските, по този начин и за високите.

Така че няма причина да се жертва по-големият междинен растеж, който човечеството е постигнало значително в битката с бедността.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР