Идеите на Асен Василев за напълване на хазната разбуниха духовете

...
Идеите на Асен Василев за напълване на хазната разбуниха духовете
Коментари Харесай

Експерти: Асен Василев готви неприятна промяна за парите на хората, но банките ще спечелят

Идеите на Асен Василев за напълване на хазната разбуниха духовете в бизнеса.

Видно е, че от измененията няма да завоюват елементарните хора, само че пък банките ще осъществят голям растеж от таксите.

В плана на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 е направено предложение, трудовите хонорари да се заплащат единствено и само по банков път. Дали това дава отговор на настоящите все още закони и допустимо ли е да се вкара сходно условие към работещите и работодателите, разяснява доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право, представен от Pariteni.bg.

Нормативните актове, които уреждат изплащането на трудовото заплащане (Кодекса на труда и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата) не съдържат експлицитни разпореждания, уреждащи обвързване за погашение на заплата по банков път.



Трудовото заплащане се изплаща персонално на служащия или служителя по ведомост или против квитанция или по документално искане на служащия или служителя – на негови близки. Важно конкретизиране е, че по документално искане на служащия или служителя трудовото му заплащане се превежда на влог в посочената от него банка.

За бъде осъществено погашение на заплатата по банков път, служащият или служителят е належащо да подаде по свое предпочитание документално искане до работодателя, в което да съобщи предпочитание трудовото му заплащане да се превежда по банков път в посочената от него банка. Ако такова категорично документално искане не е отправено, то работодателят няма право едностранно да взима решението за сходно деяние.Той би трябвало да има авансово открита банкова сметка.

За да получи заплатата си по банка, то служащият или служителят следва да има разкрита банкова сметка, и категорично да я е показал в писменото му искане.

В Закона за ограничение на заплащанията в брой категорично е упоменато, че в неговия обсег не попадат изплащането на трудови хонорари по смисъла на Кодекса на труда. Съгласно този закон, заплащанията на територията на страната се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лева Също по този начин, в случай че заплащанията са на стойност под 10 000 лева, само че могат да се преглеждат като част от свързани между тях платежни интервенции на едно и също съображение, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лева

Освен по отношение на изплащането на трудови хонорари по смисъла на Кодекса на труда, в обсега на Закона за ограничение на заплащанията в брой не попадат също тегленето и внасянето на пари в брой от/в лични платежни сметки; тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и лимитирано дееспособни лица, на съпрузи и родственици по права линия; покупко-продажбите с задгранична валута в наличност по занятие; интервенциите с банкноти и монети, страна по които е Българската национална банка; замяната от банки на развалени български банкноти и монети; изплащането на трудови хонорари по смисъла на Кодекса на труда; изплащането на обезпечените влогове по смисъла на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Реално предложението за наложително заплащане на заплатата по банков път ще натоварят работниците с спомагателни заплащания по обслужване на сметките, а също по този начин евентуално ще породят и усложнения за работещите със запор на сметки. 

Предложението за смяна протяга ръка и към заплащания, които нямат търговски темперамент, които са систематични, ежемесечни, за разлика от комерсиалните, които са относително с случаен темперамент.

Правото на заплащане е конституционно право и има обществен темперамент, а не търговски темперамент.

Препоръката е при планирането и възможното приемане на сходни промени в законодателството, авансово да бъдат обсъждани от обществените сътрудници освен във формат на Национален съвет за тристранно съдействие, само че също по този начин и в предварителни работни групи, за да бъдат изгладени и избегнати всички опасности, до които може да докара една сходна радикална и недомислена смяна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР