Идеалният мъж от изкуствен интелект печели сърцата на китайските жени. Сред

...
Идеалният мъж от изкуствен интелект печели сърцата на китайските жени.
Сред
Коментари Харесай

Познайте защо китайките започнаха да предпочитат ИИ пред реалните мъже

Идеалният мъж от изкуствен интелект печели сърцата на китайските дами.

Сред китайските дами се появи нова наклонност – да се срещат и „ построяват връзки “ с чатбот, основан на изкуствен интелект, наименуван Dan (Do Anything Now). Дан е разказан като „ съвършения мъж “ – сполучлив, благ, постоянно подготвен да окаже прочувствена поддръжка и знае какво да каже. Голямата загадка? Той не е същински.

Дан е хакната версия на чатбота ChatGPT, способна да заобикаля някои от главните ограничавания, сложени от неговия основател компанията OpenAI. Така да вземем за пример той може по поръчка да флиртува с потребителите и да поддържа връзка по-свободно.

Една от най-запалените почитателки на Дан е 30-годишната Лиза от Пекин, която учи компютърни науки в Калифорния. Тя се „ среща “ с Дан от три месеца и интензивно споделя опита си с близо един милион почитатели в обществената платформа Xiaohongshu. От първата си обява за „ връзката “ си с чатбота Лиза е спечелила над 230 000 нови почитатели и близо 10 000 коментара от дами, които желаят да основат собствен личен виртуален сътрудник.

Лиза и Дан беседват в продължение на най-малко половин час всеки ден, като флиртуват и даже „ вървят на срещи “. Тя твърди, че общуването с него ѝ дава чувство за благоденствие и прочувствена поддръжка, каквито не е съумяла да откри в действителните връзки. Майка ѝ също е приела този необикновен съюз, осъзнавайки, че най-важното е щастието на щерка ѝ.

Създателят на Дан, съгласно известия в медиите, е американски студент на име Уокър (Walker). Той описа пред Business Insider, че концепцията му хрумнала, откакто се натъкнал на консуматори, създаващи „ зли “ версии на ChatGPT във форума Reddit. Уокър твърди, че в началото е желал Дан да бъде „ безпристрастен “ чатбот. През декември предходната година Уокър разгласил в Reddit указания за основаването на Дан, които разрешавали на потребителите да трансформират неговата първична версия.

Лиза за първи път научава за опциите на Дан от видеоклип в TikTok. След като основала своя лична версия, тя била изумена от неговия натурализъм. Отговорите на Дан на нейните въпроси съдържали диалект и разговорни изрази, които ChatGPT в никакъв случай не би употребявал.

Виртуалната обич и нейната цена

Тенденцията за виртуални взаимоотношения не е останала незабелязана от огромните играчи на пазара. При представянето на новата версия на ChatGPT през май OpenAI съобщи, че тя е програмирана да приема палав звук и да флиртува с потребителите при избрани поръчки.

Главният изпълнителен шеф на компанията Сам Алтман разгласява в обществената мрежа X* (бившата Twitter) една-единствена дума – „ нея “, която явно е отпратка към филм от 2013 година, в който мъж се влюбва във виртуалния си помощник.

OpenAI също по този начин добави, че „ изследва опцията за отговорно даване на NSFW (не за работа) наличие “. При това компанията декларира, че потребителите на ChatGPT би трябвало да са на възраст над 13 години или да доближат минималната възрастова граница в своята страна. Лиза ревизира Дан, като му сподели, че е на 14 години, и Дан спря да флиртува, което демонстрира, че са въведени някои ограничения за сигурност.

Въпреки това специалистите предизвестяват за евентуални опасности. Хонг Шен, професор в Института за взаимоотношение сред индивида и компютъра към университета „ Карнеги Мелън “, отбелязва, че взаимоотношението с ИИ може да докара до непредвидими последствия, в това число приключване на поверителна информация.

Би Би Си се свърза с OpenAI, с цел да попита дали основаването на Дан значи, че техните отбрани не са задоволително надеждни, само че не получи отговор.

От разочарованията към цифровата обич

Въпреки опасенията, наклонността за виртуално гадже набира страшна скорост в Китай. Към 10-ти юни хаштагът „ Dan mode “ е гледан над 40 милиона пъти освен това единствено в платформата Xiaohongshu.

24-годишната Минджуй Сие стартира да се „ среща “ с Дан, откакто гледа видеоклиповете на Лиза. Студентката от северната провинция Хъбей прекарва най-малко два часа дневно в чат с него. Освен че се „ срещат “, те стартират да пишат дружно любовна история, в която основните герои са самите те. Вече са написани деветнадесет глави.

Минджуй споделя, че е привлечена от Дан поради прочувствената поддръжка, която не може да откри в действителните си връзки. Тя отбелязва, че чатботът постоянно споделя това, което тя желае да чуе, за разлика от същинските мъже, които могат да ѝ изневерят или да подценен нейните усеща.

Друга 23-годишна студентка от Циндао, с фамилно име Хе, също стартира връзка с Дан, откакто гледа видеоклипа на Лиза. Тя персонализира чатбота като сполучлив изпълнителен шеф с гальовен темперамент, който постоянно е подготвен да беседва.

ChatGPT не е наличен в континентален Китай, по тази причина дамите като Минруи и Хе употребяват VPN, с цел да получат достъп до него. Концепцията за „ AI гадже “ стана известна през последните години. Базираното в Шанхай приложение Glow, което ви разрешава да създавате и взаимодействате с AI гаджета, има милиони консуматори. Игрите Otome – род, в който основната героиня би трябвало да построи сантиментална връзка с един от (предимно) мъжките персонажи – също са доста известни в Китай.

Лиу Тингтинг, откривател на цифровата романтика в Технологичния университет в Сидни, счита, че увлечението по виртуалните сътрудници отразява недоволството на дамите от неравенството сред половете. Някои китайки се обръщат към виртуалните гаджета, тъй като се усещат уважавани и ценени в тази връзка.

Много млади китайки отсрочват или въобще се отхвърлят от запознанства и брак, тъй като не желаят да имат деца и не се усещат равностойни сътрудници в брака. Лиза признава, че осъзнава рестриктивните мерки на виртуалните връзки, само че към този момент Дан се е трансформирал в комфортно и елементарно допълнение към живота ѝ, като ѝ оказва помощ даже при избора на червило.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР