IBM (NYSE:IBM) представи технология, която дава на бизнеса нова прозрачност

...
IBM (NYSE:IBM) представи технология, която дава на бизнеса нова прозрачност
Коментари Харесай

IBM отвори „черната кутия“ на изкуствения интелект


IBM (NYSE:IBM) показа технология, която дава на бизнеса нова бистрота при използването на изкуствен интелект, позволявайки по-пълно оползотворяване на неговите благоприятни условия.

Софтуерната услуга, която автоматизирано открива отклонения и изяснява по какъв начин ИИ взима решения – по какъв начин решенията се построяват – работи на IBM Cloud и оказва помощ на организациите да ръководят системите за изкуствен интелект, предоставени от огромно многообразие от компании. IBM Services ще работи и с другите бизнеси, с цел да им помогне да разучат и употребяват новата софтуерна услуга.

IBM Research ще пусне в общността на отворения код инструментариум за разкриване и понижаване на отклонения в ИИ, като предложи принадлежности и просветителна информация, с цел да насърчи световното съдействие в оправянето с отклонения при изкуствения разсъдък.

" IBM поведе промишлеността в основаването на правила за доверие и бистрота за създаването на нови технологии с изкуствен интелект ", сподели Бет Смит, общоприет управител на Watson AI в IBM. " Време е да превърнем правилата в практики. Ние даваме нова бистрота и надзор на бизнеси, които употребяват изкуствен интелект и са изправени пред максимален евентуален риск от погрешно взимане на решения. "

Разработките лежат върху данни от ново проучване на Института за бизнес стойност на IBM (Institute for Business Value), което разкрива, че до момента в който 82% от предприятията обмислят внедряването на ИИ, то 60% от тях се притесняват от проблеми с отговорността, а 63% от тях не разполагат с гении, които да ръководят технологията.

„ Видимост “ вътре в решенията, които взима ИИ

Новите благоприятни условия на IBM за доверие и бистрота на IBM Cloud работят с модели, построени от необятно многообразие от рамки за машинно образование и среди за създаване на изкуствен интелект като Watson, Tensorflow, SparkML, AWS SageMaker и AzureML. Това значи, че организациите могат да се възползват от тези нови контроли за множеството известни рамки на ИИ, употребявани от предприятията. Софтуерната услуга може, също по този начин, да бъде програмирана да следи неповторимите фактори за взимане на решения във всеки работен развой на бизнеса, което й разрешава да бъде персонализирана съгласно съответните потребности на организацията.

Напълно автоматизираната софтуерна услуга „ изяснява “ на чиновниците взимането на решения и открива отклонения в моделите на изкуствения разсъдък по време на осъществяване на задачата – при самото създаване на решения – хващайки евентуално погрешни резултати, когато се появят. Най-важното – услугата, също по този начин, автоматизирано предлага данни, които да се прибавят към модела, с цел да се понижи всяко отклоняване, което е разкрила.

Обясненията са предоставени с лесни за схващане понятия, които демонстрират кои фактори въздействат върху решението, от една страна и увереността в рекомендацията, от друга, както и факторите за тази убеденост. Също по този начин, протоколите за точността, продуктивността и верността на информацията на модела, както и произхода на системите за ИИ, елементарно могат да бъдат проследени и употребявани за цели на организацията като обслужване на клиенти, както и за регулаторни цели или потребност от за единодушие (каквито са, да вземем за пример, спазването на GDPR).

Всички тези благоприятни условия са налични посредством образни табла за ръководство, които дават на бизнеса и потребителите несравнима дарба да схващат, изясняват и ръководят решения, ръководени от ИИ, намалявайки нуждата от профилирани умения за работа с изкуствен интелект.

IBM също по този начин дава нови консултантски услуги, които да оказват помощ на фирмите да разработят бизнес процеси и човешки-ИИ интерфейси, с цел да се понижи още повече въздействието от отклонението при вземането на решения.

IBM дава опция на общността на отворения код за създаване на по-верен изкуствен интелект

IBM Research дава на общността на отворения код инструментариума AI Fairness 360 toolkit – библиотека от нови логаритми, код и образования, които ще дадат на учените, откривателите и data science експертите принадлежности и познания, с цел да интегрират откриването на отклонения, като построяват и разпростират модели за машинно образование.

Докато други източници с отворен код са фокусирани само върху инспекцията за отклоняване в данните за образованието, инструментът IBM AI Fairness 360, основан от IBM Research, ще помогне да се ревизират и понижат отклоненията в моделите на ИИ. IBM Research кани световната общественост на отворения код да работят взаимно, с цел да напредне науката и да се улесни откриването на отклонения в изкуствения разсъдък. Повече информация по тематиката, можете да откриете в блога.

Проучване разкрива цели и трудности за всеобщо внедряване на ИИ

Според най-новото изследване на IBM измежду 5 000 ръководещи и изпълнителни шефове и чиновници от висшия мениджмънт – отчета на Института за бизнес стойност на IBM за ИИ 2018 – има сериозна смяна в метода, по който водачите на бизнеса гледат на капацитета на изкуствения разсъдък за внасяне на стойност към бизнеса и увеличение на приходите.

Част главните заключения са:

- 82% от предприятията и 93% от предприятията с високи достижения в този момент обмислят или работят по внедряването на ИИ с фокус върху генерирането на доходи.

- 60% се притесняват от проблеми с отговорността, а 63% от тях нямат хора с умения да употребяват капацитета на изкуствения разсъдък.

- Главните изпълнителни шефове считат, че най-голямата стойност от приемането на ИИ ще бъде за ИТ, осведомителната сигурност, нововъведенията, обслужването на клиентите и ръководството на риска.

- Внедряването на изкуствен интелект е по-голямо и евентуално ще се усили по-бързо в по-дигитализираните браншове като финансовите услуги

IBM е международен водач в региона на софтуера, услугите и технологиите за бизнеса и е внедрила решения на Watson AI в хиляди планове на клиенти в 20 промишлености и 80 страни. Решенията на IBM Watson AI са необятно употребявани от промишленостите, в това число от седем от 10-те най-големи автомобилни компании и 8 от 10-те най-големи компании за петрол и газ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР