Иберийският полуостров е засегнат от поредната гореща вълна, като в

...
Иберийският полуостров е засегнат от поредната гореща вълна, като в
Коментари Харесай

Испания и Португалия се борят с горските пожари

Иберийският полуостров е обиден от следващата гореща вълна , като в огромна част от Испания и Португалия не престават да се следят извънредно високи температури, а най-тежко е ситуацията в югозападната част на полуострова, заяви в понеделник испанската телевизия RTVE.

Противопожарните отряди в тези страни не престават да се борят с естествените пожари на фона на нестихващата гореща вълна.

В Испания в понеделник бяха овладени три горски пожара, като през миналия уикенд са изгорели над 1000 хектара земя . Въпреки това 30 противопожарни екипа към момента работят на местата на пожарите.

Заради извънредно високите температури в испанските самостоятелни области Андалусия, Кастилия-Ла Манча и Естремадура е оповестена оранжева (една от най-високите) степен на заплаха, а в Каталуния, където от петък пожарникарите се пробват да локализират натурален пожар, вилнеещ на границата с Франция, обстановката е сложна.

Според испанската статистика от началото на годината при естествени пожари са изгорели над 70 хиляди хектара земя , като по-сериозна от тази обстановка напоследък е била единствено предходната година, когато пожарите в Испания са унищожили над 300 хиляди хектара земя.

Испанските медии означават, че миналогодишният юли е бил един от шестте най-горещи и най-сухи месеци в историята на наблюденията в Испания.

Междувременно португалските управляващи изпратиха хиляда пожарникари и 12 профилирани самолета в централните и южните елементи на страната, с цел да овладеят вилнеещите там пожари .
 Пожар засегна Испания и Франция
Пожар засегна Испания и Франция

Все още не са ясни аргументите

Най-малко девет членове на пожарната работа бяха ранени при битката с пожара, обхванал село Одемира в Южна Португалия.

Температурите в централната и южната част на Португалия надвишават 40 градуса по Целзий, което поражда опасения за нови пожари.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР