+ + + + и ½ от 5 Още от

...
+ + + + и ½ от 5 Още от
Коментари Харесай

Кино: "Най-лошата личност на света"

+ + + + и ½ от 5 Още от същото: " Островът на Бергман "
Порасналите деца на милениума получават своя настолен филм с The Worst Person in the World. Интимно кино, опаковано в красива северна потиснатост, пулсиращо с търсещото сърце на основната си героиня Юлия. За ролята откритието Ренате Рейнсве е със " Златната палма " от последния Кан. След няколко прожекции на " Киномания " филмът продължава в дребните арт кина.

Дължим го на Йоахим Трир, роден в Дания, учил в Осло и Лондон, по линия на дядо си отдалечен родственик на едноименника Ларс. Познаваме снимания на британски и със звезди " По-шумно от бомби " (2015). С сегашния филм приключва трилогията с фон Осло, свързващото звено с " Реприз " (2006) и " Осло, 31 август " (2011) е артистът Андерс Даниелсен Лие, музикант и практикуващ доктор, с централно място в живота на Юлия тук.

Запознаваме се с нея през палав монтаж на фона на джаз кларинет и ария на Били Холидей, аналогиите с Уди Алън и " Ани Хол " са явни.
Реклама
Юлия е опитващ и нерешителен в себе си човек, не довършва нещата. Записва медицина, минава в логика на психиката, схванала, че душата я интересува повече от тялото, най-после избира фотографията, може би. Като в " Жул и Жим " на Трюфо обстоятелствата за нея научаваме през здравомислещ задкадров глас (вероятно старата Юлия), разказът е разграничен в 12 глави, като в " Да живееш живота си " на Годар.

От положението " наблюдаващ на личния си живот " и с " поддържаща роля в него " я вади срещата с по-възрастен и съумял създател на ъндърграунд комикси (Лие). Но той е прекомерно зрял и приключен за нея, следва опит с незлоблив и благ барман (Херберт Нордрум). След двамата Юлия открива писателя в себе си с есето " Oral Sex in the Age of #MeToo ".

Филмът е и за самоподценяването, както подсказва ироничното заглавие. За търсенето на истината за себе си и мястото в света. Тази истина е изплъзваща се, минава през неустановеност, проби и неточности. Светлини и сенки се сменят по изразителното лице на Рейнсве дружно със светлините и сенките на Осло. Точно неудовлетвореността прави нейната Юлия жива.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Янко Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР