И защо цената на акциите на публичната компания „Градус се

...
И защо цената на акциите на публичната компания „Градус се
Коментари Харесай

Скандалът "Градус": Как се изпаряват 52 млн. лв. за броени дни?

И за какво цената на акциите на обществената компания „ Градус " се срина с над 15% единствено за четири дни

Автор:

Три са факторите, от които зависи търговията на фондовите тържища по света и от които най-вече се въздействат вложителите в акции - икономическата информация (анализи и статистика), изказвания на авторитетни персони и пазарни разтърсвания, провокирани по политически аргументи и от естествени бедствия.

Третият фактор обхвана Българската фондова борса (БФБ) през последните четири работни дни (от 5 до 11 май). Три от четирите показателя регистрираха спад с над % и единствено имотният BG REIT е на облага с 0.29%. Най-съществено е понижението на необятния BGBX 40 (-1.51%), следван от българския измерител на " сините чипове " SOFIX (-1.35%) и равно претегления BGTR 30 (-1.23%).Скандалът с " Градус "

Сред най-засегнатите се оказа най-големият производителят на птиче месо в България " Градус " АД. Холдингът изтри 52 млн. лв. от пазарната си стойност или 15.09% от цената на акциите единствено за четири дни. Поводът беше абсурдът от предходната сряда, 5 май, по време на съвещанието на парламентарната комисия за проверка на държавните управления на Борисов за 10 години, на която зърнопроизводителят от Северна България Светослав Илчовски описа по какъв начин му е оказван напън и какви схеми за корупция има в бранша. Замесени бяха министър председателят в оставка Бойко Борисов, не бяха подминати сниманите кюлчета със злато и пачките от 100-левови банкноти в нощното му шкафче, както и заканите, които е получавал зърнопроизводителят от районния министър в оставка Петя Аврамова, оказвания му напън от някои прокурори. Замесени бяха и имената на притежателите на " Градус " братята Иван и Лука Ангелови, както и на други български бизнесмени, определяни като " близки до някогашните към този момент ръководещи ".

След като на 5 май беше прекратено съвещанието на парламентарната комисия от депутати на ГЕРБ, поради въвличане на името на премиера в оставка Бойко Борисов, абсурдът продължи и на 7 май. Тогава са чуха нови обвинявания към мажоритарните притежатели на " Градус ", а на депутатски въпроси отговаряше най-вече Иван Ангелов. Стана ясно, че братята са близки с премиера в оставка и други членове на държавното управление и са се възползвали от това, с цел да развиват разнообразния си бизнес - от развъждане на бройлери и произвеждане на птиче месо, през лечебни заведения ( " Сити клиник " ), слънчогледово олио ( " Бисер олива " ), винопроизводство (избата Angel`sEstate) до недвижими парцели и молове. Не липсваха и взаимни обвинявания сред Илчовски и Ангелов.

Появи се и още един бизнесмен, Павел Стоименов, притежател на " Агро Бел 2001 ", който съобщи, че Иван Ангелов управлява целия район към Стара Загора и е отпред на картел, прочут като Г-8, който дефинира цените на земята и размера на рентите.

Загуба за 52 милиона лв.

Ако се абстрахираме от мощно политизираните две съвещание на комисията, ръководена от Мая Манолова, икономическата равносметка демонстрира, че като се изключи двамата братя Ангелови, които са мажоритарни притежатели на основаната в Стара Загора обществена компания " Градус " с общо 81.44% дял, останалите акционери, включително и физически лица, притежаващи 18.56% от капитала, са ощетени с над9.651 млн. лв.. Загубата за Ангелови е над 4 пъти повече или за над 42 млн. лв., при обща загуба за четирите дни от 52 млн. лв..

Емисията на Градус на БФБ е в размер на 243 608 710 броя акции, които се обезценяват за 4 дни с 15.09% - от 1.560 лева./броя на 5 май до 1.350 лева./броя на 11 май, или с 0.21 лева за една акция. Освен това, " Градус " е включена в три от четирите показателя - SOFIX, BGBX40 и BGTR30, които както посочихме са на загуба над % за четири дни.

Сред миноритарните акционери (15.65% от капитала на Градус) има пенсионни фондове, банки, застрахователни компании, договорни фондове и други частни компании. Към 31 декември 2020 година 7-те пенсионно-осигурителни сдружения са вложили общо 46 млн. лв. в акции на " Градус ", сочат данните на Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО). От там акцентират, че тази сума е единствено 0.28% от активите, които пенсионните фондове ръководят.Физическите лица имат общо 2.91% от книжата на " Градус " и тяхната загуба възлиза на над 1.513 милиона лв..

Това значи, че от срутва на цената на акциите на " Градус " са пострадали и доста български жители.

Спиране на търговията - опция, само че не и решение

Вече се чуват отзиви, че БФБ би трябвало да спре търговията с акциите на " Градус ", каквато е нормалната процедура на огромните тържища по света при рискови обстановки за пазара. Но това не е преференциално за дребните акционери, а за мажоритарните е избавление от разпродажби. Достатъчно е да си напомним по какъв начин доста тържища в Западна Европа през март 2020 година, когато бе публично оповестена пандемията COVID-19 и множеството страни в района вкараха изключително състояние, бяха принудени да стопират търговията с акции на обществени сдружения, чиято цена е спаднала с 10 и повече % за един ден. Подобна обстановка сега нямало на българския фондов пазар, макар разтърсванията с акциите на " Градус ". Поне в това ни твърди Комисията за финансов контрол (КФН), която направи експресна инспекция поради медийни запитвания на търговията с акции на сдружението от старта през август 2018 година до 30 април 2021 година.

До сходна фрапантна мярка за прекъсване на търговията на избрана емисия управлението на БФБ може да пристъпи, в случай че са налице някои от многочислените условия, написани в Правилата за търговия, част IV, раздел 16 и раздел 17на БФБ.

През последните седем години БФБ е серпантина търговията с акции на три сдружения:

- за три работни дни на 19 февруари 2016 година с акциите на Фонд за недвижими парцели България АДСИЦ (ФНИБ) във връзка планувано нарастване на капитала, което беше решено на общо заседание на акционерите на компанията на 22 февруари 2016 година

- за три работни дни от 22 април 2016 година с акциите на София Комерс-Заложни къщи АД, също поради преструктуриране на капитала.

- преди този момент на 14 юли 2014 година е спряна търговията с акциите на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), откакто Българска народна банка по искане на КТБ бе сложена под специфичен контрол. И на процедура търговията с акции не беше обновена.

При първите два случая основни вреди не бяха регистрирани нито за дребните, нито за мажоритарните акционери, само че третият случай се оказа гибелен за банкрутиралата по-късно банка.

По-назад във времето също имаше разтърсвания на БФБ, поради прекъсване на търговията с акции, като най-драстичния беше на 13 февруари 2013 година (известен и като " черната сряда " ), когато в края на сесията БФБ заяви, че стопира краткотрайно (без да показва срок) търговията с акции на двете обществени сдружения на чешката компания ЧЕЗ - ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение България, както и на двете сдружения от групата ЕнергоПро - Енерго-Про мрежи и Енерго-Про Продажби. Като претекст за решението е задействаната процедура по лишаване на лиценза на ЧЕЗ в България. Този ден ще се запомни и с подадената оставка на Симеон Дянков, финансовия министър от първото държавно управление на Бойко Борисов, след няколкодневни антимонополни всеобщи митинги в цялата страна, почнали на 5 февруари.На 20 февруари 2013 година държавното управление подаде оставка.

Предстоят проверки, инспекции и правосъдни искове

След двете скандални съвещания КФН разгласи, че до момента не е разкрила нередности в документите на компанията " Градус ", само че ще направи спомагателна инспекция. Според известието на регулатора до медиите, за интервала, през който сдружението е обществено - от 8 август 2018 година до сегашния миг, не са открити нарушавания на законодателството, което се отнася до активността на обществените сдружения. От август 2018 година до края на април 2021 година общо изтъргуваният размер акции от капитала на сдружението е 10 147 628,00 бр. акции, при най-ниска цена 1.35 лева и най-висока цена 1.85 лева Балансовата стойност на една акция на " Градус " към 31.03.2021 година е 1.30 лева Данните от последните сесии не дават учредения за подозрения за съществуването на измами или нередности при продажбата на акции на сдружението на БФБ, показват от КФН. Освен това, в интервала, в който " Градус " е обществено сдружение, в КФН не са постъпвали тъжби или сигнали от лица, вложили в скъпи бумаги на компанията.

Националната организация за приходите (НАП) също разгласи, че стартира инспекция на " Градус " след двете съвещания на краткотрайната парламентарна комисия. " В взаимозависимост от резултатите от инспекциите е допустимо да се стигне до проверка ", оповестиха от приходната организация.

Прокуратурата също разгласи, че е почнала инспекция на изказванията на Светослав Илчовски във връзка с премиера Бойко Борисов и притежателя на компания " Градус " Иван Ангелов, както и на изказванията на самия Ангелов.

От холдинга пък обявиха, че са подготвени за цялостна данъчна проверка и инспекции от всички институции, само че се заканиха да заведат правосъдни искове към хората, които са повлияли с изявленията си на имиджа на компанията и за срутва на акциите на БФБ.

Източници: Бюлетините на БФБ и Infostock.bg.

Обзорът има изчерпателен темперамент и не е рекомендация за покупко-продажби с акции и други принадлежности на БФБ и други тържища по света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР