И вие ли се чудите как се приготвят белите орнаменти

...
И вие ли се чудите как се приготвят белите орнаменти
Коментари Харесай

Постна содена питка с бели орнаменти

И вие ли се чудите по какъв начин се подготвят белите орнаменти на питката - тогава тази рецепта е особено за вас

Необходими Продукти

● брашно - 500 г
● сол - 1 ч.л.
● захар - 1 с.л.
● сода бикарбонат - 1 ч.л.
● бакпулвер - 10 г
● газирана вода - 300 мл затоплена
● оцет - 1 с.л.
● зехтин - 3 с.л.

тесто за орнаментите


● брашно - 1 ч.ч.
● нишесте - 1 ч.ч.
● сол - 1 с.л.
● вода - до твърдо тесто

Начин на подготвяне

Пригответе си първо тестото за орнаментите. В купа пресейте брашното и нишестето, прибавете солта и при непрестанно месене добавяйте вода, до момента в който получите твърдо тесто. Поставете добре поръсеното с нишесте тесто в найлонов плик (за да не съхне).

В купа пресейте брашното, оформете кладенче и прибавете в него солта, захарта, бакпулвера и угасената сода в оцета. Към тях на тънка бликам при непрестанно бъркане добавяйте затоплената газирана вода при непрестанно бъркане, в случай че е нужно, прибавете брашно до приемане на доста меко и нелепящо се по пръстите тесто.

Увийте монета в алуминиево фолио и пъхнете в тестото. В тава с диаметър 26 см, намазана с малко зехтин разпределете тестото на тъничък и постоянен пласт. Надупчете питката с вилица на повечко места и оставете да почине за 30 минути по този начин.

През това време изработете орнаментите от бялото тесто – кръст, слънце, житен клас, пеперудки и цветчета и ги подредете върху питката, като в средата поставете кръста.

Намажете содената питка с малко зехтин (олио) от горната страна и поставете тавата в авансово нагрята на 180 градуса фурна, печете за към 35 минути, до подготвеност. Напръскайте питката със студена вода и завийте с чиста забрадка да се задуши.

Съхранявайте останалото бяло тесто, сложено в торбичка във фризер за вашата поредна питка с бели орнаменти.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР