И вие ли като нас имате нужда от шоколадова шоколадова

...
И вие ли като нас имате нужда от шоколадова шоколадова
Коментари Харесай

Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска

И вие ли като нас имате потребност от шоколадова шоколадова торта с шоколад

Необходими Продукти

Блат


● брашно - 180 г за сладкиши
● захар - 150 г, кристал
● кафява захар - 125 г Мусковадо
● какао - 60 г
● сода бикарбонат - 1 1/4 дребна ч.л.
● бакпулвер - 1 1/4 дребна ч.л.
● яйца - 2 бр. стайна температура
● айран - 140 г гъст
● олио - 75 мл
● еспресо - 140 мл горещо
● сол - щипка

Шоколадов мус


● черен шоколад - 200 г 55 - 60%
● млечен шоколад - 200 г с круши
● сметана - 400 мл 35.1%
● жълтъци - 3 бр.
● белтъци - 3 бр.

Начин на подготвяне

Фурна - 180 градуса;

Три кръгли форми, гладки стени с диаметър 18-20 см, намаслени и леко покрити с какао, също и хартия за печене сложена на дъното на формите.

В огромна купа се разбъркват брашното, двата типа захар, какаото, содата, бакпулверът и солта. Яйцата, олиото и айранът се разбъркват добре и се прибавят към сухите съставки. Всичко доста добре се разбърква с телена бъркалка. Накрая се излива горещото кафе и сместа се разбърква, до момента в който стане гладка и хомогенна.

Сместа е относително течна, не е както при кейковото тесто, само че навръх това се дължи сочността на блатовете за тортата.

Готовата примес се разпределя в трите форми за печене, намаслени и покрити леко с какао. Пече се на 180 градуса за към 8-10 мин.

Формите за печене би трябвало да бъдат с високи стени, към 10 см, по тази причина от хартия за печене се оформя висок ръб към 10 см отвътре на формата, с цел да може тя да попречи на тестото да се разлее, а да му помогне да се издигне на височина и да е отмерено.

След като блатовете са подготвени, се изваждат от формите и се охлаждат изцяло. Разбира се, че платката може да бъде изпечена като една, като времето за печене се усилва, само че след охлаждането ѝ би трябвало да се разреже на три платки /блатове.

Шоколадов мус

Двата типа шоколад се нарязват на дребни части.

Сметаната се загрява до точка на шупване и се излива върху шоколада. Оставя се за минута-две и се разбърква със силиконова шпатула, до момента в който се получи хомогенна примес.

Охлажда се на стайна температура, при от време на време безредие, с цел да не хване кора.

Жълтъците се разрушават на водна баня и се прибавят към към момента топъл шоколадов ганаш, разбърква се. Трябва да се внимава с водната баня, водата не би трябвало да допира дъното на съда за разтрошаване, тъй като температурата става прекомерно висока и жълтъците могат да се трансфорат в омлет.

Охладеният на стайна температура ганаш се прибира в ледник за 1 час, или до момента в който стане доста гъст. Белтъците се разрушават с щипката сол на водна баня или до 40 градуса, да се търпи горещината на дребният пръст, това се прави за да не са сурови, по-късно се смъкват от водната баня и разбиването им продължава до компактен сняг.

Прибавят се към шоколадовия ганаш на дребни порции, като се разбърква с шпатула деликатно, с цел да не спаднат, да се задържи колкото може повече въздух в тях. В началото ганашът малко мъчно да се разбърка с белтъците, тъй като е стегнат, само че след втората порция той ще се отпусне. Отново се прибира в ледник за 30-40 минути, до момента в който стегне и стане комфортен за нанасяне.

Върху тортена поставка се поставя един шоколадов блат. Върху него се нанася част от муса, разпределя се отмерено. Поставя се втори блат - крем и по този начин до трети блат.

Накрая цялата торта се измазва с шоколадов мус и се декорира по желание, може да се полепят счукани ядки, също смлени бисквити, крокан.

Декорирала съм я по този начин, като е показана при Ирина Купенска, с шоколадови пурички сложени по борда на тортата.

Готовата шоколадова торта се прибира в ледник за няколко часа.

Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска е подготвена.

Тази неповторима шоколадова торта е сочна, с кондензиран какаов усет, мек и топящ се мус, с уравновесен усет и не е натрапчиво шоколадова. Блатът е въздушен и доста апетитен и в него участва висококачествено какао, употребила съм какао VANHOUTEN, и вместо масло се прибавя олио. Тайната на тази прелестна на усет торта е, че се прибавя горещо кафе, което разсънва какаото и прави усета кондензиран и благоуханен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР