И възможност за безплатни очни прегледи и консултации на 6

...
И възможност за безплатни очни прегледи и консултации на 6
Коментари Харесай

5 често срещани очни заболявания при децата


И опция за безвъзмездни очни прегледи и съвещания на 6 декември

С очите си децата откриват света, по тази причина е значимо да ги запазим здрави и любопитни. Д-р Мюрювет Айтен Тюзюналп, детски офталмолог от болница Acibadem Altunizade в Истанбул, споделя за най-честите офталмологични проблеми в детска възраст и методите за тяхното лекуване.

Рефрактивни проблеми – късогледство, далекогледство и астигматизъм се срещат както при възрастни, по този начин и в детска възраст. При децата те се поправят главно с очила. Рамките на очилата са извънредно значими в тази възрастова група, тъй като в случай че се усещат неловко с тях, децата могат да откажат лекуването. Подходящи в детска възраст са очилата с меки или еластични рамки. След навлизането в пубертета, при 13-14-годишните, може да се употребяват и контактни лещи. След 18-годишна възраст, в случай че структурата на окото го разрешава, може да се приложи и лазерна хирургия за поправяне на зрението.

Страбизъм ( кривогледство ) – по този начин се назовава неналичието на синхрон в зрителните оси на двете очи. Това положение може да бъде вродено или да се прояви по-късно вследствие от възпалително заболяване или контузия като рухване, интервенция и други Лечението се назначава според от повода за кривогледството, а навременната реакция е основна за триумфа му. Когато страбизмът е разследване от рефрактивни недостатъци, носенето на очила нормално е задоволително за коригирането му. Когато е налице и амблиопия (мързеливо око) закриване на окото може да спомогне за решение на казуса. При някои пациенти се употребява ортоптично лекуване за укрепване на очните мускули и възобновяване на двуочното зрение. В част от случаите се постанова хирургична интервенция. Инжекции с ботокс се употребяват от време на време, главно при възрастни със страбизъм, зародил вследствие от парализа на очни нерви.



Амблиопия ( мързеливо око ) – от време на време едното или и двете очи виждат под потенциала си, без да е налице причина за това, като увреждане на окото или оптичния нерв. „ Виждането “ е умеене, което развиваме след раждането си и на което се учим по едно и също време с развиването на мозъка в детска възраст. Ако в този интервал възникне някакъв проблем, който понижава потенциала ни да виждаме, като да вземем за пример рефрактивен проблем с друга степен за двете очи, то тогава по-добре виждащото око става водещо, а другото – мързеливо. Най-често казусът се взема решение със закриване на водещото око, с цел да се подтиква зрението на мързеливото. Ортоптично лекуване също може да спомогне за това. По преценка на детски офталмолог може да се приложи Neurovision лекуване, което се прави благодарение на компютърно основана стратегия.

Конюктивит и задръстване на слъзните канали – могат да се следят още в първите 15 дни от живота на новороденото. В подобен случай би трябвало да се оцени на кой ден след раждането са почнали признаците, както и цветът и консистенцията на секретите. Лечението би трябвало да се организира от детски офталмолог. Конюктивит и сълзене, зародили в първите 1 или 2 месеца след раждането, може и да не изискват лекуване. При нужда се изписват капки. Т. нар. „ влажни очи “ след раждането могат да се дължат на свиване или задръстване на каналите, като при цялостното им задръстване може да се провокира и конюктивит. Почистване на очите, капки и масаж за отпушване на назолакрималните канали нормално са задоволителни за справяне с казуса. Ако той е налице и след 1-годишна възраст, съпроводен от повтарящи се конюктивити, се постанова отпушване на канала с катетър.

Вродена катаракта – характеризира се със загуба на бистрота на роговицата на едното или и двете очи още от раждането. При бебета, родени с катаракта, едната роговица може да е друга на цвят (бяла) или да се следи страбизъм (кривогледство). При подозрения за катаракта е наложителна консултация с детски офталмолог. Единственото допустимо лекуване следователно е хирургично. От основно значение са ранната диагноза и навременно лекуване.

На 6 декември в Acibadem City Clinic Болница Токуда в София ще се състоят безвъзмездни прегледи за деца и възрастни с очни проблеми, с посетител съветник детския офталмолог доктор Мюрювет Айтен Тюзюналп. Прегледите ще се правят от доктор Алек Топов (за възрастни) и доктор Лиляна Димитрова (за деца). Съвместната самодейността на експерти от лечебни заведения Acibadem има за цел за спомогне за сполучливото разрешаване на офталмологични проблеми на пациентите, като им даде информация и достъп до най-съвременните способи и технологии по едно и също време в България и в Турция.

За спомагателна информация и записване за консултация:

Тел. 089 558 4088

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

 

 

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР