И Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оттегли подкрепата си от

...
И Варненският и Великопреславски митрополит Йоан оттегли подкрепата си от
Коментари Харесай

И Варненският митрополит Йоан оттегли подкрепата си от спорната наредба за избор на митрополити

И Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отдръпна поддръжката си от противоречивата разпоредба за избор на митрополити. Това излиза наяве от известие на Светия Синод. Наредбата планува изборът на нов митрополит да става единствено с гласовете на членовете на Светия Синод. Досега на първи тур право на глас имаха и миряните и клира от съответната епархия.

Митрополит Йоан е петият член на Светия Синод, който се афишира против наредбата, дружно с митрополитите Йосиф, Гавриил, Серафим и Даниил. В отбрана на смяната са седем митрополити.

Митрополит Йоан е наместник на овдовялата Сливенска епархия и дава отговор за избора на митрополит там.

Ето цялата позиция на митрополит Йоан:

" Последните дни сърцата ни са изпълнени от огромна духовна паника, тъй като настъпи голямо разделяне измежду вярващите индивиди от родната ни света Църква. Намираме се в изключително удобно време на опомняне, когато се нижат дните на третата подготвителна Неделя към Великия пост.

„ Църквата е общият дом на всички “, споделя свети Йоан Златоуст (Из Беседа към Евангелието съгласно Матей, XXXII, 6, в: Творения, Том VII, с. 370). Към благоустрояването на този наш общ дом сме призвани всички ние, православните християни, без значение от нашето служение и чин в Богочовешкия организъм. Същият свети отец написа: „ Църквата не познава разлика сред епископ и чиновник “ (Из Беседа към посланието на свети деятел Павел до Филимона, I, 1, в: Творения, Том XI, с. 917).

Грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, почтено свещенство и набожен народ.

В това служение, в устрема си да служим на Църквата, ние като индивиди безспорно позволяваме недостатъци, пропуски и неточности. Такова едно преждевременно решение, което провокира огромно разстройване измежду църковния народ, беше признатата на съвещанието на Св. Синод на БПЦ–БП на 24 февруари т.г. „ синодална разпоредба “. По нея се произнесоха авторитетни адвокати и други експерти, които установяваха съществени проблеми предвид на досегашната процедура, на Устава на БПЦ–БП и на държавното законодателство. Стана ясно, че сходна разпоредба не може да бъде призната и приложена.

В името на любовта, мира и единството на Българската православна черква, както и за отбягване на всяка сексапил и ужас у народа Божи, заявяваме, че отдръпваме своята поддръжка за приемане на синодалната разпоредба.

Първият човек, който е влезнал в Рая е бил разбойникът. И първият човек, който отишъл в пъкъла е бил деятел на Христос. И методът, по който се е случило всичко това, е огромен урок за нас. Затова човек в никакъв случай не би трябвало да се отчайва или слага кръст на някой различен. Ние, братята архиереи, би трябвало да намерим общоприемливо решение, съгласно с Устава на БПЦ, в братско единогласие и за положителното на светата Църква. Призоваваме вярващият народ към усърдна молитва за превъзмогване на зародилото разстройване и за възобновяване на църковния мир ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР