И ваксинирани, и неваксинирани могат да се заразят с COVID-19.

...
И ваксинирани, и неваксинирани могат да се заразят с COVID-19.
Коментари Харесай

Проф. Мурджева: Само 15% от ваксинираните срещу COVID-19 могат да заразяват

И имунизирани, и неимунизирани могат да се заразят с COVID-19. Но доказателствата изрично демонстрират, че имунизираните боледуват по-рядко, а смъртните случаи при тях са по-малко. При хората с бустерна доза пък шансът да се разболеят тежко е понижен на половина.

„ Трябва да се прави разлика сред заразяване, боледуване, тежко боледуване и смъртен излаз. Няма ваксина, която е 100% ефикасна. Но едвам 15% от имунизираните против COVID-19 могат да заразят. Те отделят доста по-малко количество вирус, в сравнение с боледуващите”, съобщи пред bgonair.bg проф. доктор Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и координатор на Експертния съвет по клинична имунология към Министерство на здравеопазването. И добави, че сега се заразяват имунизирани, които нямат бустер шест месеца след втората. Защото науката е потвърдила, че след този период количеството на антителата и на характерните кафези понижава.

„ За тези, които са срещу бустер дозите, желая да направя едно конкретизиране – бустер има и при хепатит Б. Там също се ползват три дози, и то единствено за шест месеца. Три дози има и при полиомиелит – едно заболяване, което минимизирахме като периодичност с помощта на имунизациите. Две дози има при морбили и паротит. Въпросът не е в това да разясняваме изгодата от имунизациите – тя е безспорна. Въпросът е да бъдем уверени, че имунизирането ни пази от тежко боледуване и от гибел доста повече, в сравнение с в случай че не се ваксинираме”, уточни имунологът.

Проф. Мурджева изясни и за какво петата вълна настъпи толкоз бързо. На първо място това се дължи на обстоятелството, че ни заля вид с доста по-висока инфекциозност и капацитет за разпространяване спрямо предходните разновидности. Второто пояснение е, че в Омикрон вълната имаме съвпадане и с Делта вълната, която към момента не е отшумяла. Освен това новият вид има доста повече разновидности - над 30 в S-протеина на вируса, които се разпознават по-трудно от антителата и това също спомага за бързото му разпространяване.

„ Не мисля, че към сегашния миг тази пандемия е отвън надзор. Продължавам да настоявам, че имунизациите остават удачно средство за подобен надзор и научните обстоятелства са безспорни в тази тенденция. Другото средство за надзор са противоепидемичните ограничения, само че тук приказваме за ефикасни и спазващи се ограничения. В нашата страна, за жалост, противоепидемичните ограничения не се управляват. Ние имаме чудесни заповеди, чудесни правила, само че те не се спазват”, счита проф. Мурджева.

Другите шансове за надзор на епидемията съгласно нея са свързани с правилното лекуване. „ Знаете, че към този момент се появиха и медикаменти, които са създадени въз основата на моноклонални антитела, които могат да спрат ненапълно разпространяването на вируса, а също по този начин и на лекарствени препарати, които стопират самата репликация на вируса”, изясни експертът.

Проф. Мурджева е на мнение, че най-малко към сегашния миг няма нужда от въвеждане на локдаун. Все още обаче не знаем какво ще се случи в идващите две седмици. Ако кривата към пика на пандемията продължава по този начин стръмно да нараства, може да се натрапен някои ограничавания.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР