И в този процес настройва страните от ЕС срещу УкрайнаЗемеделските

...
И в този процес настройва страните от ЕС срещу УкрайнаЗемеделските
Коментари Харесай

Politico: Русия печели световната зърнена война

И в този развой настройва страните от Европейски Съюз против Украйна
Земеделските производители в цяла Европа излязоха на улиците тази година, уверени, че евтината украинска продукция, която се популяризира през границата, е отговорна за техните несгоди, написа.

„ Масовите митинги принудиха държавните управления на Европейски Съюз от Варшава до Париж да създадат големи отстъпки на фермерите и отслабиха политическите връзки на Киев със западните му съдружници след пълномащабното навлизане на Русия преди повече от две години.

Новоизбраният съветски президент Владимир Путин несъмнено потрива ръце с наслада. В последна сметка той е същинският мозък зад рецесията.

Основната причина, заради която фермерите от Европейски Съюз не могат да продават личните си артикули тази година, няма нищо общо с Украйна и нейния голям селскостопански бранш.

Вместо това това е Русия, чиято лична рекордна селскостопанска продукция – и побеждаващ света експорт – са свалили цените на реколтата до степен, в която фермерите на всички места страдат ”, споделя още изданието.

„ Абсолютно правилно е, че Русия употребява своя експорт на храни, изключително износа на пшеница, като форма на мека мощ “, сподели Кейтлин Уелш, шеф на Глобалната стратегия за хранителна и водна сигурност в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания и съавтор на неотдавнашен документ за възходящото владичество на Русия на международните селскостопански пазари за сметка на Украйна.

Подпомогната от извънредно удобното време, Русия отгледа невиждани количества пшеница през последните две години и я продаде на ниска цена на международния пазар.

Това обърна взрива в цените на зърното и ги смъкна до предвоенни равнища, които са нерентабилни за фермерите в страни като Полша. Те дадоха отговор, като блокираха границата с Украйна при започване на тази година, обвинявайки източния си комшия, че прави личната им годишна продукция нерентабилна.

Това е макар обстоятелството, че държавното управление във Варшава едностранно забрани вноса на зърно от Украйна предходната година. Това беше отговор на пренасищането на доставките, последвало пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2022 година и блокадата на главния изхабен маршрут на Украйна към международните пазари през Черно море.

След като Русия прекрати посредническата самодейност на Организация на обединените нации за възобновяване на способността на Украйна да изнася продукция през Черно море през юли предходната година, Киев съумя да откри собствен личен сигурен експортен кулоар – поемайки по-голямата част от натиска върху сухопътните направления за експорт през територията на Европейски Съюз.

Протестите заплашиха нежното съдружно държавно управление на Полша, принуждавайки премиера Доналд Туск да предприеме атака с сексапил, с цел да убеди други столици на Европейски Съюз в нуждата от ограничение на вноса на украинско зърно в блока – последно спечелвайки поддръжката на френския президент Еманюел Макрон, който е също под обстрел от фермери вкъщи.

С цялото внимание върху украинския импорт, няколко страни от Европейски Съюз не престават да употребяват евтина съветска продукция. Испания, Италия и Франция са постоянни купувачи на съветско зърно.

Подтикната от Полша, Латвия, Литва и други източни страни от Европейски Съюз, Европейската комисия е подготвена да наложи още веднъж митата върху вноса от Русия, което на процедура ще удвои цената им и ще смаже търсенето.

„ Пазарните анализатори обаче виждат този ход като по-скоро разпръскване, в сравнение с действително решение на сложната икономическа обстановка, пред която са изправени европейските фермери, поради релативно ниския дял на пазара на Европейски Съюз, който се регистрира от вноса.

На фона на политическите разтърсвания в Европейски Съюз, Русия значително съумя да отклони вниманието от себе си, пренасочвайки големия си експорт на пшеница към други райони на света, където се стреми да резервира геополитическо въздействие.

През миналата година Москва изпрати стотици хиляди тонове гратис зърно на страни в Африка и Азия, като се подиграваше с властническите режими там и им помагаше да предотвратят гражданските безредици.

Пратеникът на Путин по външните работи Сергей Лавров също подписа преференциални покупко-продажби с Бразилия, Мексико и други страни от Латинска Америка, чиито лични реколти са унищожени от рисковото време ”, показва още Politico.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР