И трите фирми-посредници при покупката на газ - МЕТ, Винтерсхал

...
И трите фирми-посредници при покупката на газ - МЕТ, Винтерсхал
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: България купува газ чрез компании, свързани с Газпром

И трите фирми-посредници при покупката на газ - МЕТ, Винтерсхал и Литаско, имат някакви евентуални връзки с Русия, съобщи пред БГНЕС енергийният специалист Явор Куюмджиев.

Той показва, че МЕТ е един от най-големите търговци на газ в Европа, както и Винтерсхал - и двете компании са били дъщерни на BASF и Газпром. " А каква е днешната им обстановка – единствено Господ знае ", разяснява Куюмджиев.

По думите му, през тази година зимата ще е доста студена.

" Посредническите компании в България и всичко, което се случва в този момент, е с притворените очи на „ Газпром “. Защото в случай че „ Газпром “ реши, може да забрани суаповете на всички тези компании - МЕТ, Винтерсхал и Литаско, и просто България да няма никакъв газ. И в случай че България няма газ, стартира същинският панаир. " - разяснява специалистът.

" Много се приказва за втечнения газ, само че дано изясним три съществени казуса при него – в случай че въобще се откри свободен полутечен газ: Първият е цената: няма по какъв начин да се конкурираме с Германия, Италия, Испания и всички останали страни, които се втурнаха да търсят газ поради спрените доставки от Русия. И вторият: при тези страни е допустимо някак да доближи полутечен газ, тъй като те имат нужните за това терминали. В България даже и ние да си купим някакъв полутечен газ, по какъв начин ще го докараме дотук? " - споделя още Куюмджиев.

" Много се приказва за визитата на премиера Кирил Петков в Азербайджан. Нека погледнем данните: Азербайджан създава 32 милиарда куб м., или най-малко толкоз е създал през 2021 година, което значи, че в страната просто няма повече газ. От тези 32 милиарда куб. м. 13 милиарда си е тяхното ползване. Останалите останалите 19 милиарда, което отново споделям е оптималната им опция, по този начин или другояче потегля към Европа, и се разпределят какво следва: 11 милиарда за Турция, 8 милиарда за Италия, и по 1 милиарда за България и за Гърция. Тоест общо 21 милиарда куб.м. доставят те по контракти с Европа, макар че индустриалните им мощности са за 19 милиарда куб.м. В загадката се пита от кое място още идват другите 2 милиарда, и отговорът е прекомерно елементарен – от Русия, защото Азербайджан няма никакви други връзки, с изключение на с Русия. Така този съветски газ, който използваме, е замаскиран като азербайджански. И отговорът на въпроса какъв брой газ е договорил Петков от Азербайджан е елементарен: не е договорил нищо, просто тъй като няма. А газ на Балканите и в България има, само че е съветски. " - отбелязва специалистът.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР