И този път, както и при предходните подобни инициативи, това

...
И този път, както и при предходните подобни инициативи, това
Коментари Харесай

Григор Сарийски пред Искра.бг за сливането на НАП и Агенция „Митници“: Идеята е да бъде проведена чистка и симулиране на дейност!

„ И този път, както и при предходните сходни начинания, това се предлага под благородния претекст за събираемост. Но аз персонално не мога да схвана по какъв начин това ще реши казуса със събираемостта. “

Това разяснява пред Искра.бг икономистът доцент Григор Сарийски във връзка обявеното през днешния ден от Министерството на финансите. 

Той е безапелационен, че дали ще има една, или две организации, то може да има както висока, по този начин и ниска събираемост. 

„ И в случай че при едната от тях има закъснение, това може да значи кадрови проблеми. Не може със структурни промени да се опитате да решите един кадрови проблем, в случай че казусът със събираемостта е обвързван с метода, по който се ръководи и зависи от хората, които са ангажирани с това. От тази позиция не виждам кой знае каква логичност в това, което се предлага, като се изключи че ще бъдат спестени няколко заплати и ще има кадрови разбърквания “ , уточни още доцент Сарийски. 

На въпрос дали ще се стигне до съкращения при сливането и дали това ще засегне 11 000 души , които работят в Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “, икономистът отговори:

„ Със сигурност ще има някакви съкращения. Трудно ми е да предсказвам какъв брой ще са. Това зависи от това доколко им се припокриват функционалностите и до желанието, тъй като може всяка активност да бъде показана като радикално друга и нужна да бъде непокътната, или като безусловно идентична. Това ще зависи от това хората, които извършват тези функционалности до каква степен са симпатични на този, който ще прави сливането. “

Доц. Сарийски акцентира, че концепцията тук в действителност е да бъде извършена някаква чистка и да се симулира някаква активност .

„ Ако погледнем какъв е опитът в останалите страни от Европейския съюз, повече от половината имат настрана данъчна администрация и обособена митническа администрация. Това нещо има своята логичност, тъй като налозите и митата имат обща функционалност – да пълнят хазната, само че оттам-нататък те обслужват перпендикулярни цели “ , разгласи още икономистът. И добави:

„ Когато събирате налози, вие обслужвате целта на хоризонтална и отвесна данъчна правдивост. Докато при събирането на митата, там имате функционалност, която е отбрана на вътрешния пазар. 3/4 от нашата търговия е с Европейския съюз и там няма мита, само че останалата е с трети страни. Там би трябвало да се гледат търговски съглашения и общата комерсиална политика на Европейски Съюз. Затова няма логичност да ги събираме в едно ведомство, единствено тъй като и едното, и другото са за взимане на пари. По създание това са радикално разнообразни неща. “

Доц. Григор Сарийски е безапелационен, че сливането на двете организации не е в интерес на българската стопанска система

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР