И тази пролет все повече нашенци сигнализираха за пъплещи в

...
И тази пролет все повече нашенци сигнализираха за пъплещи в
Коментари Харесай

Какво означава появата на миризливка в дома и защо в никакъв случай не трябва да я убивате

И тази пролет от ден на ден нашенци алармираха за пъплещи в домовете им зелени буболечки, изпускащи зловонна миризма. Както и сами се досещате, става дума за бръмбара Palomena prasina, по-известен като миризливка и вонещица.
Той се появява по цветята, прането, мебелите и всевъзможни елементи от покъщнината на хората, а дамите изпадат в истински смут от шумното му жужене.
Още по-страшно обаче става, когато някой се опита да го изгони или убие, тъй като в този миг зелената гадинка изпуска нетърпима смрад, от която на всеки би му прилошало.

И до момента в който някои българи настойчиво се пробват да пропъдят досадния бръмбар от вкъщи си и изпадат в нервност от наличието му, възрастните хора го одобряват надалеч по-спокойно и даже с наслада и вяра. Оказва се, че съгласно някои остарели национални вярвания появяването на миризливка в дома е на шанс, благоденствие и разцвет.
Видите ли вонещица в дома си, не я убивайте, тъй като с нея ще си отиде шансът ви. Когато това насекомо ви се яви, знайте, че ви чакат материални триумфи. Колкото повече са буболечките, толкоз по-големи ще са те, предвещават родни знахари и хора, които са чували за свръхестествените сили на зловонния бръмбар от своите баби и дядовци.

Това насекомо е навсякъде публикувано и принадлежи към разряда полутвърдокрили бръмбари. През пролетта и лятото окраската на възрастните е блестящо зелена, а през есента – бронзовокафява. Миризливките дължина от 11 до 16 мм и имат пет-членести антенки.
Характерно за тях е, че когато са застрашени или изплашени, отделят течност със характерна неприятна миризма, която се излъчва от така наречен „ миризливи жлези “.
Затова не ги карайте да се самозащитават по този даден от природата метод – те така и така не съставляват никаква заплаха за вас. Затова преодолейте възприятието на гнус и просто ги изхвърляйте от вкъщи си, само че без да ги убивате.

Не използвайте и химикали, които не е несъмнено дали ще ги прогонят или умъртвят, а единствено могат да навредят на личното ви здраве! Ако въпреки всичко желаете безусловно да държите по-далеч насекомите от вкъщи си, то използвайте лавандула. Но по-добре е да се съобразите с националните поверия, че миризливките имат свръхестествена мощ и тяхното появяване във вашия дом, значи, че в него „ ще влезнат пари “ и ще ви споходи богатство!
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР