И тази година се очаква да има увеличаване на случаите

...
И тази година се очаква да има увеличаване на случаите
Коментари Харесай

Най-много изгубени кучета преди Нова година, предупреждават от Четири лапи

И тази година се чака да има увеличение на случаите на изгубени домашни кучета в дните директно преди новогодишната нощ, предизвестяват от Четири лапи. Според специалистите на интернационалната организация за отбрана на животните, това се дължи най-много на напрежението, който предизвикват пиратките и фойерверките.

„ Силните и неочаквани гърмежи и ярките светлини провокират суматоха и дезориентация при доста домашни животни, “ изяснява доктор Марина Иванова, шеф на Четири лапи за България. „ Първоналачната реакция на доста от тях е да избягат колкото се може по-бързо от мястото. Тогава животните са изложени на максимален риск, тъй като бягат слепешката и не се пазят от преминаващи коли. След прекосяване на първичния стрес, животното търси да се скрие някъде, до момента в който почувства, че заплахата е минала. Допълнителен фактор, който способства за дезориентацията на животните е и ранното смрачаване. “

От Четири лапи поучават в дните преди и след Нова година кучетата да бъдат извеждани на мотив и на къси разходки, по опция в светлата част на деня. Добре е кучето да има светеща каишка, която би спомогнала то да бъде видяно отдалеко. За хората, които избират да разхождат четириногия си другар свободно, най-хубавият вид е проследяващо GPS устройство.

Ако въпреки всичко домашният Ви любим се изгуби, би трябвало да бъдат следвани няколко съществени правила: Не изпадайте в суматоха, организирайте търсене с повече хора, като един постоянно би трябвало да остане на мястото, където животното е изгубено и един – пред дома Ви. Публикувайте известие в групите за изгубени и открити домашни любимци в обществените мрежи, както и в профилирани уеб сайтове и приложения, като www.bezdom.info или Help A Paw.

Ако не откриете домашния си любим в границите на няколко часа, разлепете разгласи със фотография към мястото, където е загубен, в парка, където най-често го извеждате и към ветеринарните клиники, магазините за храни и аксесоари за животни и супермаркетите в квартала. Проверете и в приютите за бездомни животни.

Ако попаднете на изгубено и дезориентирано куче, пробвайте да го успокоите и да го задържите. Проверете в обществените мрежи или профилираните уеб сайтове и приложения дали към този момент няма разгласи за и него и в случай че не откриете, публикувайте своя. Отведете кучето в най-близкия ветеринарен кабинет, където да ревизират дали няма подложен чип, по който да бъде открит притежателя.

От Четири лапи напомнят, че от началото на 2017 година всяко домашно куче наложително би трябвало да има подложен микрочип, само че за жалост заради незадоволителния надзор от страна на Българска организация по сигурност на храните и на локалната власт, към момента множеството домашни любимци не са разпознати, а доста от ветеринарните лекари не вкарват данните от поставените чипове в системата на БАБХ.

От Четири лапи обръщат внимание, че гърмежите провокират извънреден стрес и дезориетнация и у дивите животни и поучават празнуващите да употребяват безшумни фойерверки.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР