И тази година община Родопи“ ще отпразнува Трифон Зарезан по

...
И тази година община Родопи“ ще отпразнува Трифон Зарезан по
Коментари Харесай

С шествия и винени конкурси община „Родопи“ ще отбележи празника на виното Трифон Зарезан

И тази година община „ Родопи “ ще отпразнува Трифон Зарезан по остаряла традиция. Празникът ще стартира още рано сутринта с шествия до лозовите масиви на територията на обитаемоте места, освещаване и благославяне на лoзите, и ритуално зарязване.
Прочетете още
Навръх хубавия български национален празник бяло и алено вино ще се леят в Брестовица, Първенец, Брестник, Марково, Цалапица, Белащица, Кадиево, Браниполе, Крумово, Ягодово и Устина.

Най-големите празнувания по традиция ще са в столицата на виното – село Брестовица. Там тържествата, отдадени на винения балсам стартират още на 13 февруари с концерт, отдаден на Трифон Зарезан в читалище „ Съзнание- 1873 “. Началото е от 18:00 часа.

Празничният 14 февруари ще стартира с литургия в храм „ Свети Теодор Тирон “, след което с хоругви и тон на българска гайда локалните лозари и винари ще се насочат към центъра на селото за формалното разкриване на празника. Начало на националните тържества в 10:30 часа ще дадат кметът на община " Родопи " Павел Михайлов и кметът на село Брестовица Мария Манолова.

След това поданици и посетители на Брестовица ще се съберат и в литийно шествие ще се насочат към местността „ Бяло поле “ край селото. След молитвата за здраве и благодат лозите ще бъдат зарязани, както повеляват националните традиции.

Награждаването на спечелилите във винения конкурс стартира в 12:30 часа на площада, след което фолклорната стратегия на танцов състав „ Тракийци “ при НЧ „ Съзнание 1873 “ ще добави празничната атмосфера. Общонародното забавление ще продължи на площада с оркестър „ Шевица “ с началник Ивайло Шопски.

С домашно алено вино и сочни мезета ще се почерпят и край масивите в Брестник. Празникът там стартира в 11:00 часа в местността „ Хаджи Османица “.

С хора и руйно вино ще зарежат лозята и в Първенец от 10:30 часа, Цалапица – с начален час 10:00 часа, Марково – 11:00 часа, Кадиево – 12:00 часа и Устина в 12:00 часа в местността „ Стадиона “ в селото.

В Браниполе винари и посетители ще тръгнат към лозовите масиви в 11:30 часа, а в Белащица и Ягодово празникът стартира в 10:00 часа.

" И тази година да спазим остарялата традиция за изобилие и благодат на лозята ", канят уредниците на празника. „ Целта е да запазим и продължим един прелестен бит - да се отрежат старите пръчки, да се полее порязаното с вино, да се занесе питка самун на лозето, да я освети свещеникът. Този празник е празник на новото начало, на новото вино. С него се отбелязва и краят на зимата и началото на новия пролетен сезон “.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР