И така, продавач на хотдог, готвач на Путин, създател на

...
И така, продавач на хотдог, готвач на Путин, създател на
Коментари Харесай

Не спирам кръвта, аз я пускам. Готвач на Путин, баща на всички тролове и главен бунтовник на Руската Федерация

И по този начин, продавач на хотдог, " готвач на Путин ", основател на фабриката за тролове, куратор на ЧВК " Вагнер " и най-после основен въстаник против Путин - всичко това е правилно, само че има и още много забавни моменти в биографията на този човек, който във връзка журналистическо съпоставяне с Распутин споделя, че за разлика от Распутин той не стопира кръвта я пуска.

По информация от обвързваните с него Телеграм канали, както и от държавната телевизия Русия 24, през днешния ден гибелта е застигнала Пригожин в собствения му аероплан на път от Москва към Санкт Петербург, а в " Уикипедия " към този момент е попълнена датата на неговата кончина.

Евгений Викторович Пригожин е роден на 1 юни 1961 година в Ленинград (сега Санкт Петербург). Майка му е доктор, татко му умира рано. Детето е отгледано от доведения си татко - ски инструктор, по тази причина Евгений от дете се занимава със ски надпревари и приключва Ленинградското спортно училище-интернат № 62. След това следва в Ленинградския химико-фармацевтичен институт, по специалността " Провизор-фармацевт ", само че съгласно самия Пригожин не приключва.

През 1979 година в Ленинград Пригожин получава условна присъда от две години и половина за кражба. През 1981 година Пригожин получава нова присъда - по обвинявания в кражба, машинация и замесване на малолетно лице в незаконна активност и обир. За това Евгений Пригожин е наказан на 13 години колония, само че през 1988 година е опрощение, а през 1990 година излиза на независимост.

Веднага по-късно Пригожин и доведеният му татко отварят верига за хот-дог в Ленинград. По-нататък бизнесът се развива по следния метод:

От 1991 година до 1997 година Пригожин е началник на веригата магазини " Контраст ".

През 1995 година открива бар-магазин " Винный клуб " на Василиевски остров, през 1996 година открива ресторант " Старая таможня " в постройката Кунсткамерата. Това е първият в действителност първокласен ресторант в Санкт Петербург и той е посещаван от висшите чиновници на града.

След това стартира да опитва с форматите на заведенията за хранене: " Руски кич ", " Блин!доналтс " и така нататък

Истински триумф обаче има ресторантът на вода New Island. През 2001 година президентът Владимир Путин организира там диалози с президента на Франция Жак Ширак, а година по-късно - с американския президент Джордж Буш-младши. През 2003 година, съгласно медиите, Путин е чествал там рождения си ден.

Още от началото на предишния век предприемачът Пригожин концентрира активността си върху кетъринг услуги. И не се проваля - стартира да обслужва събития от висок сан, като приеми в Кремъл или даже президентски инаугурации.

Постепенно компанията му " Конкорд " стартира да получава контракти за образуване на учебен кетъринг, първо в Санкт Петербург, а по-късно и в Москва.

В края на първото десетилетие на новия век компанията се трансформира в основен реализатор за Министерството на защитата и непрекъснато получава големи поръчки за кетъринг за бойци и офицери.

Защо Пригожин е " готвачът на Путин "

Този прякор в миналото е бил лепнат на Пригожин, тъй като в New Island той персонално е обслужвал президента и неговите посетители.

" Владимир Путин видя по какъв начин от една сергия направих бизнес. Видя по какъв начин не се тормозя персонално да поднеса паница на коронованите особи ", споделя Пригожин.

Дори президентският представител Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти през 2017 година за Пригожин: " Днес е рожденият ден на готвача на Путин... Путин ще го отпразнува през днешния ден ".

По-късно пресслужбата на Кремъл посочи, че тези думи са били смешка. Година по-късно самият Путин се изрече по тематиката: " Всичките ми готвачи са членове на Федералната работа за сигурност, те са военни, в разнообразни звания. Нямам други готвачи. "

Фабрика за тролове и неговата роля

През 2013 година Пригожин основава " Агенцията за интернет проучвания ", по-известна като " фабрика за тролове ". Основната ѝ задача е да основава подправени сметки в обществените медии и да разгласява постове и мнения, които ръководят публичното мнение.

През 2017 година той си провежда " медийна империя " - тя включва Федералната осведомителна организация (ФАН) и няколко онлайн портала.

През 2018 година Съединени американски щати упрекнаха Пригожин и неговите чиновници в интервенция в президентските избори, които бяха извоювани от Доналд Тръмп. ФБР и Държавният департамент на Съединени американски щати бяха подготвени да платят (250 хиляди и 10 млн. долара) за информация, уличаваща предприемача в това. Според версията на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати Агенцията за интернет проучвания (или " фабриката за тролове " ), за която се твърдеше, че е следена от предприемача, е провела акция за дезинформация на американските жители в обществените мрежи. А през 2022 година Съединени американски щати даже оповестиха премия от 10 млн. $ за информация за организацията и Пригожин.

Пригожин дълго отхвърляше тези обвинявания. Но по-късно сподели следното: " Намесвали сме се, намесваме се и ще продължим да се намесваме. Внимателно, точно, хирургически и по наш си метод, както знаем по какъв начин ", съобщи той в края на 2022 година

Пригожин и ЧВК " Вагнер "

През последните години името на предприемача постоянно се свързваше с ЧВК. Той изрично отхвърляше и тази връзка. През есента на 2022 година обаче призна, че това е негов план, а отричането на този факт в предишното изясни с " тайна нужда ".

Пригожин съобщи, че през 2014 година персонално е пътувал до Донбас и " се е опитал да изкрънка пари, с цел да вербува група, която да отиде да пази руснаците ". Но бързо осъзнал, че е по-ефективно да провежда всичко самичък.

През 2015 година частната военна компания " Вагнер " (наречена по този начин по повиквателния на първия й пълководец - Дмитрий Уткин, счита се, че и той е умрял в днешната катастрофа) стартира да набира доброволци за присъединяване във военни интервенции в Сирия, а по-късно - в Луганска и Донецка област в Украйна. Според западни медии " Вагнер " е взела участие и във военни интервенции в Либия, Судан, Централноафриканската република, Мозамбик и Мали. Експерти на Организация на обединените нации упрекват вагнеровците в многочислени нарушавания на човешките права и закононарушения.

Той неведнъж е запитван и за смисъла на името на ЧВК, и за източниците на финансиране на компанията, само че заобикаля отговора или дава отговор: " Вагнер " се финансира от парите, получени от продажбата на сълзите и страданията на западните демокрации ". Друг път той споделя: " Не съм печелил пари от ЧВК, не спечелвам и няма да спечелвам ".

През лятото и есента на 2022 година " човек, който наподобява на Пригожин ", пътуваше до пандизите в разнообразни райони на Русия и агитираше пандизчиите да се причислят към " Вагнер ". След шестмесечно присъединяване в бойните действя наказаните най-сетне са на независимост. " Не пий доста, не употребявай опиати, не изнасилвай женски, не прави золуми ", наставлява Пригожин един от тях по какъв начин да се държи отвън бойното поле и пандиза.

Пригожин постоянно записваше видеоклипове, за които твърдеше, че са от линията на фронта, в тях разказваше за триумфите и проблемите на ЧВК " Вагнер ". Именно това поделение в продължение на няколко месеца интензивно щурмуваше Бахмут, като го завладя в средата на май.

Превземането на Артьомовск, както самият Пригожин назовава Бахмут, е съпроводено с няколко обществени абсурда. От зимата насам Пригожин безспирно приказва за " апетит за снаряди " в ЧВК, защото Министерството на защитата сякаш не му доставя муниции. Апогей беше видеото, в което Евгений на фона на труповете на вагнеровци на циничен език се обръща към Шойгу и Герасимов с въпроса: " Къде са снарядите? ".

Също по този начин водачът на ЧВК влезе в спор с ръководителя на Чечения Кадиров. Пригожин бе запитан за капацитета на чеченските формирования и отговори, че те надали ще съумеят да освободят цялата ДНР. След това сътрудниците на Кадиров упрекнаха Пригожин, че всява суматоха в обществото, и го приканиха да се срещнат и да беседват по мъжки. Но този спор бързо беше подложен на пауза.

След като ЧВК съобщи позициите в Бахмут на военните от Министерството на защитата на Русия, Пригожин потегли на обиколка из милионните градове из цяла русия, давайки конференции. На тях той заявяваше, че няма да се занимава с политика. Междувременно обаче беше класиран измежду петте души, на които руснаците имат най-голямо доверие.

Бунтът

На 23 юни Пригожин съобщи, че частите на Министерството на защитата сякаш са изстреляли ракети по лагера " Вагнер ", при което са починали " огромен брой " бойци. На собствен ред Министерството на защитата съобщи, че не е направило това, и назова известието на водача на ЧВК " осведомителна провокация ".

На идната заран Пригожин съобщи, че 25 000 " вагнеровци " са пристигнали, с цел да схванат за какво в страната " царува безвластие ". Без пердах те окупираха щаба на Южния боен окръг в Ростов на Дон. Част от бойците останаха в града, а останалите се потеглиха към Москва в колона с бойна техника.

В изключително телевизионно послание Владимир Путин назова протеста на ЧВК " Вагнер " удар в гърба на страната и народа. По думите на президента на въоръжените сили е подредено да обезвреждат тези, които са организирали протеста. Срещу създателя на ЧВК бе формирано наказателно дело, като го грозяха до 20 години затвор.

През целия ден на 24 юни колоните на ЧВК се насочваха към Москва. Преминаха през Ростов, Воронеж, Липецка област и към този момент бяха навлезли в Московска област, без да срещнат особена опозиция по пътя.

Оттук обаче всичко стартира за тъне в гъста мъгла. Официално по-късно бе обявено, че през цялото това време са водили договаряния с Пригожин, в това число с присъединяване на президента на Беларус Александър Лукашенко. Те завършват с това, че Пригожин персонално разгласи, че ЧВК се връща в подготвителните лагери, а самият той отпътува за Беларус, дали е отпътувал за там, по този начин и не стана ясно сигурно. Споразуменията допускаха също, че Пригожин няма да бъде преследван в Русия, до момента в който на другите участници в протеста ще бъдат предоставени гаранции за сигурност.

След загадъчния завършек на метежа мнозина предсказаха, че рано или късно Пригожин ще бъде отстранен по един или различен метод. Дали случилото се през днешния ден е случайност всеки самичък може да реши.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР