И средният българин ще може да си позволи космическа екскурзия

...
И средният българин ще може да си позволи космическа екскурзия
Коментари Харесай

Тихомир Димитров, астрофизик: Летим до Луната с билет за 10 ...

И междинният българин ще може да си разреши галактическа екскурзия или хотел за уикенда в орбита към Земята

Илън Мъск и Джеф Безос са визионери, за Ричард Брансън Космосът е повече бизнес и занимание

Ракетата Звезден транспортен съд, която строят в Тексас, ще побира до 100 индивида

Тихомир Димитров адмирира упоритостите на Слави Трифонов за изпращане на български астронавти в Космоса. Ръководената от астрофизика детска галактическа академия е главен уредник на невижданата самодейност " Ало, Космос! ", в границите на която на 26 юли ще се реализира видеоконферентна връзка на деца с астронавтите на Международната галактическа станция.

- Г-н Димитров, трима от най-богатите хора в света желаят да летят в Космоса. Ричард Брансън към този момент хвърча, следва полет на Джеф Безос. Това ново занимание на милиардерите новатори ли е?

- За човек, неосведомен с галактическия бранш, сходни полети могат да наподобяват като поредна волност на богатия човек да покори още едно труднодостъпно място - Космоса. Но казусът при Илън Мъск и Джеф Безос е друг - става въпрос за визионерство. Не може да се каже, че супербогатите хора си имат нова дестинация, нова играчка. При това се държат като другари, не като съперници, които си погаждат номера.

Те градят своите галактически компании SpaceX и Blue Origin, тъй като желаят да основат галактическа инфраструктура, на която да стъпят други компании с последна цел да се реализира непрекъснато наличие на човек в Космоса. Като се стартира с галактически туризъм, в бъдеще да се изградят галактически хотели в орбита към Земята, да се провеждат туристически пътувания до Луната и даже до Марс.

А за Ричард Брансън, който не е инженер, а бизнесмен, Космосът е повече бизнес и занимание. Имам другар, който работи с Брансън във Virgin Galactic. Там инженерният капацитет е по-малък и полетите в Космоса се реализират със аероплан с ракетен мотор, който, както се видя преди няколко дни, се подвига на към 12 км от аероплан майка, след което се издига до стотина км и се връща на Земята. Това е най-опасното като начинание поради високата скорост на прекосяване през атмосферата. Полетите при Джеф Безос и Илън Мъск се реализират с ракети, а хората се намират в капсули.



- Свидетели ли сме на действително начало на галактически туризъм? Не крие ли това опасности?

- Рискове при прекосяване с такива високи скорости през атмосферата има - било с капсула, било със аероплан. Virgin Galactic имаха умрял водач при тестови полет преди няколко години. Да, може да се каже, че се слага начало на галактически туризъм. Преди дни Брансън и екипът му бяха за десетина минути на границата сред Земята и Космоса, на към 80 км. За универсална граница за Космоса се счита над 100 км.

Та в деня на полета на Брансън в Космоса обитаваха 16 души - трима астронавти на китайската галактическа станция, 7 на Международната галактическа станция и шестимата с Брансън. Това е самобитен връх, най-големият брой хора, които са били дружно в Космоса. По време на галактическите совалки, които летяха сред 1980 и 2010 г., екипажите бяха по 7 души и две совалки не е имало по едно и също време в Космоса.



Засега полетът в Космоса е безценен - на екипа на Брансън 10-минутното наслаждение е коствало по 200-250 хиляди $ на човек. По принцип крайната цел на Илън Мъск е в границите на идващите 15-20 години цената на полетите в Космоса да стартира да се приближава до тази на самолетните билети. Това ще стане с помощта на преизползваеми ракети, които създава SpaceX, както и с новата ракета Звезден транспортен съд, която строят в Тексас и в която ще могат да се побират 50-100 индивида. Не би ме учудило, в случай че след 15 години човек да може да си купи за 2000, за 10 000, за 15 000 $ билет до Луната или до хотел за уикенда в орбита към Земята. Такива суми са изцяло вероятни да бъдат спестени от елементарен човек, разпален по галактически завършения. Ще бъдат търпими даже за по-заможния българин, въпреки че у нас има и доста богати хора. Смятам, че и хора с по-скромни благоприятни условия ще могат да си разрешат това в обозримо бъдеще. Дори срокът може да се окаже и по-къс.



Ричард Брансън, трети от дясно наляво, към този момент хвърча в Космоса, изпревари с 9 дни Джеф Безос

- НАСА желае да се върне на Луната. Кога още веднъж ще кацне човек там? Ще бъде ли сбъднат планът за лунна база?

- Всъщност НАСА са клиент на SpaceX, сега построяват архитектура на галактическа станция, която ще се върти към Луната. А галактически кораби от Земята ще пътуват до Луната, ще обитават в орбита на окололунната станция. Програмата за непрекъснато наличие на Луната се назовава „ Артемида”. На станцията ще бъдат закачени галактически кораби, които ще слизат до повърхността на Луната. Илън Мъск, работейки в кооперация с Джеф Безос, с НАСА, с Европейската галактическа организация, се стремят да изградят галактическа инфраструктура, от която ще могат да се възползват огромен брой хора. Така че в тази ситуация с Луната не приказваме за конкуренция, а НАСА заплаща, с цел да може Space X да прави транспорти от Земята до Луната, работят в съдействие.



Тихомир Димитров с Рик Армстронг, наследник на Нийл Армстронг, първия човек, стъпил на Луната

Вече сигурността в Космоса е приоритет. Големите галактически организации като НАСА, ЕКА, китайците, индийците, японците работят в съдействие с частни галактически компании като тези на Илън Мъск и Джеф Безос.

Целта е да се даде късмет на хора да живеят и на друго място, освен на Земята. Нашата планета сега няма система за отбрана от метеорити. А както е известно, преди 65 милиона години голям метеорит с диаметър към 12 км е паднал сред Северна и Южна Америка и в резултат на този конфликт е настъпил ледников интервал, починали са голям брой земни жители, в това число динозаврите. А ние можем да създадем нещо, с цел да спасим човечеството от конфликт с посетител от Космоса. Това може да се случи, тъй като нямаме знание за всички тела, които летят в Слънчевата система.



Слави желае двама наши астронавти? Това няма по какъв начин да стане

Адмирирам послания като това да изпратим български астронавти в Космоса, с ангажимента, че това не може да се случи по-рано от 8-10 години. Европейската галактическа организация има пълноправни членове, асоциирани членове и кооперирани страни, най-ниското равнище на взаимоотношение - ние сме от тях. Просто липсва политическа воля да се извадят няколко милиона $ и да си платим участието в ЕКА.

Слави Трифонов разгласи, че мъж и жена българи ще станат астронавти към НАСА. Това няма по какъв начин да стане. Това, което може да се случи след време, в случай че станем пълноправни членове на ЕКА и си плащаме вноските за поддръжката на МКС, тогава вероятно могат да качат един българин на станцията.

Дори някой българин да желае да полети в Космоса, сега няма по какъв начин да реализира фантазията си. Аз също желая да хвърча и върша доста стъпки, с цел да се приближа до този блян. В момента карам магистратура по авиокосмическо инженерство в Техническия университет на Делфт. Мотивиран съм да получа нужното обучение, подготовка за водач, да отида на стажове в НАСА, в ЕКА.

Ако там ме харесат, мога да се явя на конкурс дружно с още 36 000 души за 2 места на астронавти. Ако се показва добре, в идеалния вид, мога да се окажа един от двамата определени. Другият вид е да изчакаме България да стане член на ЕКА и да бъде поканен българин да лети до МКС.

Не можем да изпратим трети български астронавт, само че има много наши сънародници, които работят по галактически стратегии. Вече четирима българи работят в компанията SpaceX. Познавам Татяна Иванова, която е младо момиче с фантазия да лети в Космоса. Адмирирам упоритостта й, както и упоритостта на други девойки в Европа, които гледат към звездите. Предстоят им обаче съществени старания за реализиране на фантазията.

Според прогнозите на Мъск: Преселваме се на Марс против $500 000

За Марс упоритостите на Илън Мъск са огромни. Планът е в идващите години да има доста кораби като Звездния транспортен съд, който създават сега, и те да правят постоянни полети до Марс. Там да се построи и населено място, което да се трансформира в оживен град. Пътуването съгласно прогнозите на Мъск ще коства към 500 000 $. Т.е средностатистически американец може да си продаде собствеността си на Земята и да се пресели на Червената планета.

Това може да се случи даже посочената цена да се окаже висока. Реално екипът на Мъск възнамерява през 2026 година първият човек да кацне на Марс, където до момента са кацали единствено роботи.

Планът планува и връщане на Земята, не за непрекъснато престояване там. На Марс изискванията са доста по-различни и в случай че човек остане прекомерно дълго там, може да се окаже, че по-късно няма да може да се държи изправен тук, на Земята - ще му изтънеят костите, ще му атрофират мускулите. На Марс гравитацията е 3 пъти по-ниска от земната, т.е. в случай че човек скочи, ще се издигне три пъти по-високо. Т.е. работещите на Марс ще би трябвало да се връщат понякога на Земята.

Кога ще се реализира планът Град на Марс с милион поданици - оптимистичната дата е 2050 година и визионерството на Мъск, подкрепено със сериозен инженерен капацитет, в действителност заслужава възторженостти.



И пловдивчанчета на лагер в галактическата академия

Силно се надявам някое от децата, които се образоват при нас, да стане астронавт. Дори съм сигурен, че това ще се случи. Предстои ни едноседмичен летен галактически лагер, в който вземат участие 120 деца от цялата страна, в това число от Пловдив, Асеновград, Варна, Бургас, Русе. По време на лагера децата ще научат в подобаваща за тях форма за устройството на Космоса, за пътуването до Космоса, устройството на Слънчевата система и особеностите на планетите в нея, съзвездията, пътувания до Марс и Луната, устройство на ракети. Децата строят ракети, изстрелваме ги - летят на стотици метри нагоре с висока скорост.

Нашата галактическа академия е един от главните уредници на самодейността „ Ало, Космос!”, в границите на която на 26 юли ще се реализира неповторима видеоконферентна връзка с астронавтите на Международната галактическа станция.

Децата задават сложни въпроси - по какъв начин МКС не пада на Земята, за какво лети в небето, по какъв начин живеят астронавтите на МКС, с какво се хранят, по какъв начин вървят до тоалетна. С отговора си без подозрение астронавтите ще ги вдъхновят да търсят пътища към Космоса.

Тихомир Димитров е астрофизик, инженер и галактически визионер. Основател на галактическа академия Space Academy в България, където годишно се образоват над 1000 деца. Завършва информатика в Съединени американски щати през 2004 година Връща се в България и работи 10 години като графичен дизайнер в световноизвестна компания. През 2015 година печели стипендия и приключва галактическата стратегия “Космически науки” в Съединени американски щати, която се провежда в съдействие сред НАСА и Международния галактически университет.

Запознава се с тогавашния шеф на НАСА и някогашен астронавт Чарли Болдън, с втория човек, стъпил на Луната - Бъз Олдрин, и посещава фабриката на частната галактическа компания SpaceX на Илон Мъск в Лос Анджелис. Завършва магистратури по астрономия и аерокосмическо инженерство в Софийския университет. В момента продължава образованието си по аерокосмическо инженерство в влиятелния Технически университет в Делфт, Нидерландия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР