И спански учени откриха солидни доказателства, че COVID-19 е сезонна

...
И спански учени откриха солидни доказателства, че COVID-19 е сезонна
Коментари Харесай

Говорят учените: Сезонна инфекция ли е COVID-19

И спански учени откриха солидни доказателства, че COVID-19 е сезонна зараза, обвързвана с ниски температури и мокрота, сходно на грипа, заяви електронното издание „ “. Изследването е на специалисти от Института за световно здраве в Барселона.

Основният въпрос, чийто отговор те търсят, е

дали SARS-CoV-2 се държи като сезонен вирус или ще се предава еднообразно когато и да е на годината .

Първият направен научен модел допуска, че климатът не е значим фактор при предаването на COVID-19 поради огромния брой податливи хора, които нямат построен имунитет към вируса. Някои наблюдения обаче допускат, че първичното разпространяване на COVID-19 в Китай е в региони с ниски равнища на мокрота и температури (между 5 и 11 градуса по Целзий).

„ Въпросът дали COVID-19 е същинско сезонно заболяване става все по-съществен, а отговорите са значими за предприемането на ефикасни ограничения “, изяснява Ксавие Родо от барселонския институт и координатор на изследването.

За да отговори на този въпрос,

изследователският екип първо проучва връзката на температурата и влажността в началната фаза на разпространяването на SARS-CoV-

в 162 страни на пет континента, преди въвеждането на ограничавания. Резултатите демонстрират, че няма връзка сред скоростта на предаване, температурата и влажността в световен мащаб: по-голямата скорост на разпространяване е обвързвана с по-ниски температури и мокрота.

След това е оценено по какъв начин връзката сред климата и заболяването се развива с течение на времето. Анализирани са и данни от разнообразни елементи на света. За тази цел е употребен особено създаден статистически модел. Отново обаче не е открита връзка за къси времеви шпации сред заболяването (брой на случаи) и климата (температура и влажност).

Първата епидемиологична вълна понижава с покачването на температурата и влажността, само че при втората се следи растеж при същите условия. Този модел обаче е нарушен през лятото на всички континенти. Това може да се изясни с няколко фактора, в това число всеобщи събирания на младежи, туризъм и други “, изяснява Алехандро Фонтал, водещ създател на изследването.

„ Като цяло нашите открития поддържат концепцията, че COVID-19 е същинска сезонна зараза “ ,

споделя Ксавие Родо. Тази сезонност може да способства доста за предаването на SARS-CoV-2, защото е потвърдено, че изискванията на ниска мокрота понижават размера на аерозолите и по този метод усилват предаването по въздуха на сезонни вируси като грип.

„ Тази връзка изисква акцент върху„ хигиената на въздуха “ посредством усъвършенствана вентилация на закрито, защото аерозолите могат да се задържат по-дълго време “, споделя Родо и акцентира нуждата от включване на метеорологичните параметри в оценката и планирането на противоепидемичните ограничения.

Данните от проучването са оповестени в изданието „ “.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР